NavMenu

Slušajte svoje klijente i steknite njihovo poverenje - Mali marketinški trikovi koji firmu vode do uspeha

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2019. 15:49
Komentari
Podeli
dr Jasmina Knežević, Mirko Radonjić, Đorđe Maričić, Danijela Zlatić Šutićdr Jasmina Knežević, Mirko Radonjić, Đorđe Maričić, Danijela Zlatić Šutić
Poznavanje svojih klijenata i njihovih navika, od toga šta čitaju, gde se kreću, zatim, fokusiranje na ostvarivanje poverenja sa kupcima umesto na cenu, kao i građenje i zaštita vizuelnog identiteta brenda, koraci su koji će vas izdvojiti u moru drugih kompanija – saveti su upućeni buudućim i sadašnjim preduzetnicima na konferenciji "SME – Podsticaj i rast preduzeća" održanoj u utorak, 14. maja u Beogradu.

Panel koji je bio posvećen iskustvima prodaje i marketinga kao i odgovoru na pitanje - kako do ciljne grupe, vodio je Mirko Radonjić, glavni i odgovorni urednik portala eKapija.

Da danas morate da pružite ozbiljan kvalitet i uslugu i da se u potpunosti posvetite vašem klijentu, kupcu ili pacijentu kako biste ostvarili uspeh, govori primer Opšte bolnice Bel Medic. Od početnog rada u jednoj sobi, Bel Medic je izrastao u jednu od vodećih zdravtsvenih privatnih ustanova u Srbiji, sa više od 400 stalno zaposlenih.

Dr Jasmina Knežević, vlasnica i direktorka Bel Medic-a, na panelu je kazala da je jedna od tajni uspeha u stvaranju poverenja.

- Imala sam želju da se pacijenti osećaju bolje i da se osećaju sigurno kod nas. Na početku nije bilo mnogo pacijenata, ali sam to iskoristila da vikendima u tom prostoru organizujem edukacije. Tako su moje marketinške aktivnosti bile usmerene na promociju događaja, seminara i edukacija, a ne imena. Malo po malo, Bel Medic je postao prepoznato ime – rekla je dr Knežević.

Kako je istakla, na samom početku, devedesetih nije bilo mnogo opcija kada je u pitanju marketing, budući da nije bilo Gugla, niti Interneta. Pravila o reklamiranju zdravstvenih usluga bila su još stroža.

- Tada smo radili flajere, i htela sam da idem na emociju kod ljudi. Jedan slogan koji je stajao u uglu flajera glasio je: "Sačuvajte ovaj listić, možda vam bude rešenje jedne tužne kištovite noći". Meni su posle više godina dolazili pacijenti koji su imali taj flajer – rekla je dr Knežević.

Prema njenim rečima, iako je ulagano u marketing, preporuke su te koje su izdvojile Bel Medic

- Kako je Bel Medic rastao, sve više smo se okretali zadovoljstvu klijenata, pa smo stalno razmišljali šta bi od muzike, cveća, godilo našim pacijentima. Neke male stvari, od toga šta vole da čitaju, šta vole da jedu, doprinose da se vaši klijenti kod vas osećaju prijatno i sigurno - kaže dr Knežević.


Prodavac se postaje

Pažljivo osluškivanje zahteva i potreba vaših sadašnjih i potencijalnih klijenata, jedan je od preduslova koji izdvaja dobrog prodavca od onog prosečnog ili lošeg

Đorđe Maričić vlasnik agencije Maverick Consulting, je na konferenciji rekao da "smo svi mi u nekom segmentu života prodavci", da se i prodaja da naučiti.

- Svi se prodajemo, prvo roditeljima, pa prijateljima, partnerima, ako ni za šta drugo, onda za pažnju. Rađamo se kao prodavci, u nekom trenutku to možda zaboravimo, ali tokom života možemo iznova da naučimo kako da budemo u toj ulozi.

Maričić dodaje da su nekada firme diktirale kako će kupac ili kllijent da se ponaša, a ono što je danas bitno jeste da preduzetnici, direktori, menadžeri, ili doktori slušaju svoje kupce i pacijente i da se prilagode njegovim potrebama.

- Vrlo je važno kako, primera radi, doktori komuniciraju s pacijentima, kao i kako komuniciraju među sobom pred pacijentima. Jedan deo obuke u okviru jedne kalifornijske bolnice propisuje da operete ruke ispred pacijenta i kažete mu: "Dozvolite da operem ruke pre nego što se upoznam sa Vama". A zašto? Upravo da biste pokazali brigu i pažnju prema pacijentu, iako je doktor, verovatno pre toga oprao nekoliko puta ruke – objašnjava Maričić.


Zaštitita brenda

Kod malih i srednjih preduzeća, pogotovo u početnoj fazi, glavni cilj je da prežive, pa im pravna zaštita brenda i žiga često nije na listi prioriteta. Međutim, Danijela Zlatić Šutić, rukovodilac edukativno informavionog centra u Zavodu za intelektualnu svojinu, ističe koliko je to značajno.

- Često se susrećemo sa stiuacijama da dolaze klijenti koji hoće da zaštite brend. Ali, da biste imali brend, morate da ga gradite dugogodišnjem prisustvom na tržištu, kao i kvalitetom. Iza toga se kriju profesionalost i briga o potrošaču. Kako sutra ne biste bili u sutuaciji da vaša konkurencija na teret vašeg uspeha ponudi sličan proizvod u oblasti tih usluga, koristeći se nekim vašim identitetom, bitno je da se zaštite vaš budući brend i identitet.

Kako dodaje, svako ko razmišlja o izvozu na druga tržišta, trebalo bi da proveri da li je takvo pravo već zaštićeno u drugoj zemlji.

- Mnogo su manje investicije u zaštitu brenda i takvog znaka nego u ribrending. Da se ne desi kao jednoj našoj firmi, čiji je čitav kontigent robe vraćen, jer takav žig već postoji u SAD-u. Takođe, u saradnji sa određenim kompanijama, može se desiti da jednog dana te firme odluče da im niste potrebni i da naprave proizvod sličan ili isti vašem. Tako da bi trebalo obratiti pažnju ne samo na konkurenciju nego i na prijatelje koje poznajete, ti obavezno zaštiti vaš brend – napomenula je Zlatić Šutić.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.