NavMenu

Pet saveta kako da organizujete vreme i budete efikasniji na poslu

Izvor: eKapija Nedelja, 28.04.2019. 13:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Veliki deo uspešnosti u upravljanju vremenom je organizacija. Ali, šta ako ste vi neorganizovana osoba? To nije nešto čega se treba da se stidite, jer možda nikada niste naučili odgovarajuće organizacijske veštine ili se možda borite s nečim što je izvan vaše kontrole, poput ADHD-a.

Iako ste možda jedan od onih koji se snalaze u haosu i dalje je važno da znate da upravljate svojim vremenom - bilo da ste prirodno organizovana osoba ili ne. Kada ne upravljate dobro vremenom rokovi vas guše, projekti ostaju nedovršeni, a važni zadaci zaboravljeni, što na vas utiče stresno, a kompaniju dovodi u opasnost, piše portal poslovnipuls.com.

Stoga, dobra vest je da prateći ovih 5 navedenih saveta možete bolje da upravljate svojim vremenom bez obzira na to koliko ste neorganizovani.

Procenite kako provodite svoje vreme

Ponekad vam se čini da nemate dovoljno sati u danu kako biste izvršili sve svoje obveze, odradili posao u zadatom roku ili pak samo uživali u stvarima koje vas opuštaju?

Razlog zašto niste uspešni u upravljanju vašim vremenom može biti vaš način života. Na primer, ako radite 12 sati na dan morate najpre utvrditi zašto. Ako preuzimate previše zadataka trebalo bi da počnete deo da prosleđujete drugima. Možda radite 12 sati dnevno zbog toga što ste svakih pet minuta na telefonu, zato probajte da isključite vaše mobilne uređaje dok radite i na taj ćete način odraditi više posla u kraćem vremenu.

Prvi korak u upravljanju vremenom je procena kako provodite vaše vreme svakodnevno. Možete koristiti aplikacije za praćenje vremena ili papir i olovku kako biste zabeležili šta ste radili, kada i koliko dugo.

Pametno organizujte svoje vreme

Upravljanje vremenom je zaista teško, zato ukoliko želite to uspešno da obavljate možete koristiti planer. Posedovanje kalendara kako biste rasporedili vreme što delotvornije, kao i kako biste se podsetili na neke važne događaje ili zadatke od velike je važnosti.

U svoje planere zapisujte listu svakodnevnih aktivnosti koje je potrebno zabeležiti, poput sastanaka, rokova projekata, društvenih događaja i slično. Nemojte da planirate aktivnosti za svaki sat u danu, jer to može da bude frustrirajuće. Potrebno je da imate i malo vremena za odmor, kao i za neočekivane situacije.

Planirajte, određujte prioritete i dovršite zadatke

Mnogo ljudi ne uspeva pravilno da upravlja vremenom upravo zato jer nisu planirali, postavljali prioritete i dovršavali zadatke. Rešenje ovog problema leži u stvaranju rutine. Za početak, to može da bude kreiranje nedeljnog rasporeda s najvažnijim zadacima. Za njih postavite odgovarajuće vremenske okvire i budite konzistentni, te se držite jednakih okvira kroz celu nedelju. Na primer, ako proveravate vaše e-mailove u 8 sati ujutro i narednih dana to činite u isto vreme.

Sve kompleksnije zadatke podelite u manje, lakše upravljive delove za koje možete postaviti realnije vremenske okvire.

Izbacite loše navike

Jedan od potencijalnih razloga vaše neorganizovanosti neretko su i loše navike koje ste razvili tokom vremena, a koje vas sprečavaju u dobroj organizaciji. Kako biste naučili bolje da upravljate svojim vremenom, potrebno je da se oslobodite tih istih navika, poput preuzimanja više posla nego što možete da izvršite. U takvim situacijama naučite da kažete ne.

Nemojte da se oslanjate na vaše pamćenje jer koliko god ono dobro bilo može vas izneveriti. Sa sobom uvek nosite beležnicu kako biste mogli sve da zapišete, od vaših misli i ideja, do raznih svakodnevnih beleški.

Multitasking je, iznenađujuće, takođe jedna od loših navika. Obavljanje više stvari odjednom nije delotvorno, jer teže dovršavamo zadatke pred nama konstantnim prebacivanjem misli s jednog zadatka na drugi. Stoga je potrebno da se fokusirate na dovršavanje jednog po jednog zadatka.

Naučite kako da upravljate distrakcijama

Ponekad će biti trenutaka kada će na vaše vreme uticati brojni spoljni faktori, poput neočekivanih gostiju ili sastanka. Prema tome postoji nekoliko načina kako da upravljate tim spoljnim uticaijma.

Jedan od njih je postavljanje tačnog vremena kada ćete da odgovorite na telefonske pozive ili mailove, a kada ste na poslu isključite sve notifikacije koje vas mogu ometati. Drugi način je da utvrdite vreme kada ste slobodni za interakciju, a u momentima zauzetosti postavite vidljive znakove i time upozorite ostale na nedostupnost.

Biti neorganizovan ne mora nužno da bude loše. Fokusiranje na pronalaženje adekvatne tehnike kojom ćete upravljati svojim vremenom je poželjno, ali to što je jedna osoba imala uspeha koristeći jednu metodu ne znači da će ista odgovarati i vama. Zato ne treba da se bojite i budite spremni da isprobate različite načine i ideje sve dok ne pronađete onu koja vam pomaže da svoje vreme iskoristite najbolje moguće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.