Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.03.2019.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako preneti biznis na naslednike? - BIZIT seminar "Privatne kompanije danas i sutra" 27. marta 2019.

Sa prošlogodišnjeg BIZIT seminara
Razvoj preduzetništva u Srbiji počeo je tek ranih devedesetih, kada je dopuštena privatna inicijativa, i kada je počelo masovno osnivanje privatnih kompanija. Do 1988. godine samo je 2.900 preduzeća imalo privatne vlasnike kapitala, da bi taj broj već 1991. porastao na preko 30.000. Mnoge od tih firmi, koje su osnovane devedesetih godina i kasnije, danas ne postoje, ali su neke zahvaljujući pre svega viziji, upornosti i sposobnosti njihovih osnivača, porasle u moćne korporacije koje čine osnovu domaćeg poslovanja. U međuvremenu, neke su prodate domaćim ili stranim gigantima, ali ogroman broj kompanija je i dalje pod direktnom upravom osnivača.

Vreme čini svoje pa osnivači dostižu limite i odlučuju da firmu ustupe mlađim generacijama ili da angažuju školovane menadžere kojima bi prepustili svoja ovlašćenja. Taj put je neophodan da bi firme opstale na duži rok i napredovale, a rezultat će vremenom biti i promena strukture vlasništva, prerastanje u akcionarska društva i pronalaženje strateških partnera u zemlji ili inostranstvu.

Međutim, kako obaviti neminovnu tranziciju između osnivača i vlasnika na novu generaciju, odnosno naslednike? Upravo je to tema BIZIT seminara "Privatne kompanije danas i sutra" koji, u saradnji s Adizes institutom i Borisom Vukićem, PC Press organizuje 27. marta u Klubu poslanika u Beogradu. Seminar se bavi tranzicijom srpske privrede iz rane faze akumulacije kapitala u tržišni model koji može da funkcioniše na duži rok.

Tranzicija vlasništva i upravljanja je tema koja pre svega interesuje osnivače, naslednike i menadžere u privatnim i porodičnim kompanijama, ali i sve koji rade u tim kompanija i sarađuju s njima, a posebno one koji imaju preduzetničke namere u budućnosti.

Na BIZIT seminaru okupiće se predavači sa univerziteta i pravni strušnjaci, kao i osnivači i menadžeri koji su kroz ovu tranziciju uspešno prošli. Svi oni, predvođeni Borisom Vukićem, koosnivačem kompanije Adizes Southeast Europe, koji se već čitavu deceniju fokusirano bavi modelima razvoja privatnih i porodičnih kompanija i modelima tranzicije prava i odgovornosti sa osnivača na naslednike ili profesionalni menadžment govoriće o problemima i dilemama ovog procesa i odlukama koje neminovno treba doneti.

Seminar će se završiti panelima "Penzija da, mirovina nikada?" i "Od porodične firme do kompanije", koji su zamišljeni kao otvorena debata. Biće to prilika za sve učesnike da doprinesu diskusiji, postave pitanja i izlože svoja iskustva, ali i dileme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.