Izvor: Promo | Četvrtak, 07.02.2019.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da uštedite u saradnji sa bankom - "Sitni" troškovi koji koštaju puno

Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Za različite bankarske usluge mnogi od nas često izdvajaju puno para. I to svakog meseca. Tu je obično reč o različitim provizijama za naloge i plaćanja, zatim provizijama za podizanje novca na bankomatima, a tu su svakako i mesečni troškovi održavanja samog računa, troškovi korišćenja internet ili mobilnog bankarstva i tome slično.

Čak i ako svi ti "mali" troškovi ponekad nisu nimalo zanemarljivi i na mesečnom nivou lako znaju da pređu 1.000, pa i 2.000 dinara, građani obično ni ne razmišljaju o njima, kao i o tome koliko ih saradnja sa njihovom bankom na kraju meseca stvarno košta. I to zna da bude problem.

Međutim, jedno od odličnih rešenja za ovu nezgodnu situaciju sa "malim" bankarskim troškovima je upravo izbor odgovarajućeg paket računa i to sa svim onim različitim bankarskim uslugama koje su nam u poslu i u životu najpotrebnije. Za takav paket se obično plaća jedna provizija, na mesečnom nivou, dok su sve usluge u okviru takvog paketa najčešće u potpunosti besplatne.

Analizirajući domaće bankarsko tržište, lako je primetiti da mnoge banke svojim klijentima nude i ova rešenja. Tačnije, različite pakete koji, od banke do banke, obično obuhvataju one osnovne transakcione usluge, ali i mnoge druge pogodnosti koje neretko nisu samo finansijske, već podrazumevaju i zdravstvene preglede, sitnije popravke u kući i slično.

Total račun ProCredit banke u sebi sadrži upravo one bankarske usluge koje građani najčešće koriste. U pitanju su besplatno dobijanje platne kartice, mogućnost besplatnog podizanja novca na bankomatima drugih banaka, besplatno internet i mobilno bankarstvo, kao i kupoprodaja evra po srednjem kursu u iznosu od 1.000 evra mesečno. Ovaj paket račun svakako podrazumeva i neograničena elektronska plaćanja svih računa bez provizije, korišćenje štednog računa, ali i dobijanje dozvoljenog minusa po najpovoljnijoj kamatnoj stopi na tržištu od svega 9% na godišnjem nivou. I što je naročito važno, za sve ove usluge u okviru Total računa se u ProCreditu plaća mesečna provizija od 550 dinara, a gotovo sve pomenute usluge se mogu koristiti bez ikakvih ograničenja.

Da je ovaj iznos zaista simboličan govori podatak da uz Total račun svi korisnici dobijaju potpuno besplatno korišćenje internet i mobilnog bankarstva, kao i potpuno besplatnu realizaciju svih elektronskih transakcija.

Interesantno je reći i to da korisnici Total računa ProCredit banke imaju i jedinstvenu priliku da svojim karticama besplatno obave čak pet podizanja na bankomatima svih ostalih banaka. U drugim bankama ta usluga se obično naplaćuje najmanje 100 dinara po svakoj transakciji. Uz sve to korisnici Total računa dobijaju i mogućnost da po srednjem kursu NBS kupuju evre i to do iznosa od hiljadu evra mesečno, što je svakako veoma značajna prednost budući da se na tržištu prilikom kupoprodaje evra, zbog nepovoljnijeg kursa, obično gubi oko dinar na svaki promenjeni evro.

Štednja i najpovoljniji dozvoljeni minus

Da Total račun ProCredit banke svojim korisnicima ne nudi samo usluge transakcionog bankarstva, potvrđuju i dve dodatno zanimljive usluge u ovom paketu. Reč je o Flex i klasičnoj oročenoj štednji, kao i dozvoljenom Flex minusu. Oba pomenuta modela štednje korisnicima Total računa su automatski dostupna, i to po jednoj od najatraktivnijih kamatnih stopa na domaćem tržištu.

Čuvenu Flex štednju ProCredit banke karakteriše i velika sloboda klijenata u upravljanju svojim novcem, odnosno mogućnost da klijenti sa svog štednog računa povlače i na njega dodaju sredstva kad god to njima odgovara, a sve zahvaljujući uplatama na multifunkcionalnim bankomatima u ProCredit Zonama 24/7.

Značajan benefit Total računa je i najpovoljniji dozvoljeni minus koji ProCredit banka nudi svojim klijentima. Reč je o dozvoljenom prekoračenju po računu koje se klijentima odobrava do iznosa od dve njihove mesečne plate, a sve po godišnjoj kamati od 9%.

Takva kamata je pravi hit na domaćem tržištu, budući da se na domaćem tržištu za dozvoljeni minus klijentima obračunavaju i naplaćuju kamate od 25, 30, ali i više od 30%. Sve to samo znači da korisnici Total računa za čak 50.000 dinara minusa na mesečnom nivou izdvajaju svega 375 dinara, dok se na tržištu za ovu istu pozajmicu obično naplaćuje mesečna naknada od preko 1.000 dinara – što je gotovo tri puta skuplje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.