Izvor: eKapija | Nedelja, 07.10.2018.| 19:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako pomoću različitih alata do kvalitetnijeg poslovanja?

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Kako uz primenu različitih alata možemo da ostvarimo brže, lakše, efikasnije ali i kvalitetnije poslovanje, bila je tema konferencije Quality as Concept koja je održana u petak 5. oktobra u Beogradu.

Ovom prilikom učesnici su imali priliku da na konkretnim iskustvima iz prakse o primeni alata i modela upravljanja, čuju primere razvoja organizacija koje koriste nauku i znanje za efektnije sagledavanje sopstvenih podataka.

Neki od alata, o kojima je bilo reči, kao što su LEAN, 6Sigma, SPC- Statistical process control, MSA- Measurement system analysis, Scrum, Error Proofing, iOT, MES- Manufacturing execution system, FMEA- Failure modes and effects analysis i ostali, olakšale su i optimizovale rad kompanija koje ih već uveliko aktivno koriste.

Jedan od takvih primera je i LEAN - filozofija koja koristi alate i tehnike za kreiranje i promenu kulture u cilju sprovođenja dobre prakse poboljšanja procesa, iliti, operacija koja omogućava smanjenje rasipanja i poboljšanje toka.

Da LEAN omogućava da se uradi više sa manje, potvrđuje i Milica Lango, Business and Process improvement Specialist iz kompanije Geodis. Potreba za uvođenjem ovih alata je, kako kaže za eKapiju došla prirodno, sa osnivanjem firme Geodis u Srbiji 2016. godine, a tada je upotreba LEAN-a bila integrisana sa poslovanjem firme.

- Mi smo korišćenjem LEAN-a optimizovali radne pocese, smanjili vreme trajanja samog procesa, kao i potrebu za angažovanjem dodatnih resursa, sredili radno kruženje a samim tim i povećali zadovoljstvo klijenta – objasnila je Lango.

Primena alata omogućava i rešavanje dugogošnjih problema kako u proizvodnji tako i u ostalim sektorima. Tako i prednost korišćenja alata kao što je A3 izveštaj, jeste brži i jednostavniji pregled podataka.

Sve je na jednom mestu, transparentno, otvoreno i dostupno svima, objasnila je za naš portal Dragana Subotić inženjer integrisanih menadžment sistema u kompaniji Continental Subotica.

- Sa ovim izveštajem ne morate da vodite 3,4 eksel tabele, na različitim lokacijama, da zovete različite ljude kako biste se informisali. A3 izveštaji su otvorenog tipa nalaze se u pogonu, svaki zaposleni može da vidi kako je neki problem rešen i da to rešenje primeni za potencijalno neki problem koji može da nastane u njegovom timu. To znanje treba da se koristi u kompaniji a ne da bude u nekom folderu, na nekom serveru, koji niko neće koristiti. Sa A3 izveštajom, problem se rešava duži vremenski period, ali kada ga rešite, taj problem je konačno rešen i neće se ponavljati – zaključila je Subotić.

Alati mogu da se koriste u cilju identifikacije mogućih problema kao i za analizu rizika, rečeno je na konferenciji.

- Efikasna primena alata moguća je i za utvrđivanje verovatnoće nastanka defekta u svakom od procesnih koraka, od proizvodnje, ulaznog materijala pa do momenta isporuke korisnicima – objasnio je za eKapiju, Miloš Puzić, rukovodilac službe održavanja u kompaniji Hemofarm Vršac.

- Ako mi dizajniramo neki proces ili sistem, alat možemo da koristimo kako bi efikasno utvrdili šta može poći loše, zbog čega bi nastao neki deficit, ili otkaz konkretno. Primena alata FMEA (Failure Mode and Effects Analysis), konkretno u procesu evaulacije dobavljača, omogućila nam je u analizu uzroka problema – rekao je Puzić.

Jedan od čestih problema sa kojima se susreće IT industrija je nepostajanje stalnih timova, tj. često odlaženje zaposlenih i dolazak novih, na čiju je obuku i prilagođavanje potrebno iznova izdvojiti vreme i energiju.

U kompaniji ActiveCollab ističu da primenom ovih alata, između ostalog i alata SCRUM i LEAN, jedna od višestrukih prednosti je i stvaranje stalnih timova.

- Mi smo imali probleme sa stalnim protokom zaposlenih, menjanja radnih mesta, jer to je česta pojava u IT industriji. Sada imamo grupe, koje zajedno rade već godinu dana, i stvorili smo tim koji je stabilan i uliva poverenje – objasnio je Ilija Studen iz ove firme.

Pad broja sertfikata kvaliteta

Inače, prema podacima Svetske organizacije kvaliteta ISO, za 2017. godinu broj sertifikata kvaliteta u svetu je opao za 5%, a samo u SAD-u, preko 10%, rekao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije

- Jedna Italija koja je imala 150.000 standarda, prošle god je taj broj iznosio nešto malo manje od 100.000. Kada pričamo o regionu, u 6 zemalja bivše Jugoslavije sa Albanijom, nemamo sveukupno 10.000 sertfikata ISO 9001, tako da kao region imamo manje sertifikata od na primer Češke – rekao je Miletić za eKapiju.

Privredna komora Srbije u okviru Asocijacije privrednih komora Zapadnog Balkana kao jedan od strateških ciljeva ima "podizanje svesti o potrebi uvođenju standarda kvaliteta kao i alata koji direktno znače i povećanje
konkurentnosti i poboljšanje poslovanja preduzeća" istakao je Miletić za naš portal.

Organizator konferencije o primeni alata i modela upravljanja je Portal Kvalitet.

S.P.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.