NavMenu

Koja je razlika između zadovoljnog i produktivnog prodavca?

Izvor: eKapija Petak, 13.07.2018. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Da dobar menadžer donosi više od novca, govori činjenica da su oni ti koji ubrzavaju put do stvaranja dobre organizacione kulture, što vremenom dovodi do povećanja uspešnosti i profitabilnosti kompanije, kažu u beogradskoj firmi LS Data.

Kako to menadžerima firme polazi za rukom?

Da bi se izašlo u susret potrebama zaposlenih i povećao njihov entuzijazam poslom a samim tim i produktivnost, potrebno je pratiti nekoliko koraka koji su se u praksi pokazali uspešnim. U svakom od njih menadžerima desna ruka može biti Soko sistem – softver za terensku prodaju i merčandajzing.

Iz LS Data kroz nekoliko primera objašnjavaju kako sistematičnim prikupljanjem i obradom podataka, te njihovim objedinjavanjem i ukrštanjem menadžeri mogu dobiti kvalitetne informacije koje će olakšati posao zaposlenima i dovesti do unapređenja poslovanja.

1. Jasno definisani zadaci jačaju timski rad

Za stvaranje veće produktivnosti kod zaposlenog od suštinske je važnosti da vreme na poslu provodi u radnoj sredini u kojoj vladaju zdravi međuljudski odnosi. Soko Sistem u ovome može biti značajan, navode, jer dozvoljava jasnu podelu kupaca i raspored zadataka, čime se smanjuje mogućnost prebacivanja krivice i odgovornosti, a jača se timski rad, otvorenost i uspešnost u realizaciji projekata. Ovo je važno u firmama koje imaju prodajne, ali i merčandajzing timove. Uvid u sistematizovane informacije menadžerima daje jasnu sliku o poslovanju, a agentima olakšava posao jer u svakom momentu znaju šta se od njih traži. Na ovaj način dugoročno se unapređuju odnosi među zaposlenima i stvara se veće zadovoljstvo radnim okruženjem, čime se povećava i produktivnost.

2. Doziranje aktivnosti i zadovoljstvo radnim mestom

Da bi zaposleni svoj posao doživeo kao mesto na koje rado odlazi, važno je da radno mesto bude oslobođeno stresa, napetosti i neizvesnosti. U toku radnog dana on može dobiti hiljadu i jedan zadatak, što je svakako pravi izazov. Da li je sve te zadatke moguće ispuniti u predviđenom vremenu?

Soko sistem omogućuje da se sve aktivnosti mogu aktivirati ad hoc, za uži krug objekata i na određeni vremenski period. Tako prodavci jedne nedelje u mesecu, na primer one prve u mesecu, mogu dobiti zadatak da uz porudžbinu urade još neku aktivnost. Na primer: unesu cene ključnih sopstvenih i konkurentskih proizvoda, popišu količine na policama, odgovore na jednostavan upitnik, ili unesu slobodan komentar uz fotografiju. Dobro doziranje dodatnih aktivnosti na terenu znači da će vaši agenti ispuniti sve zadatke bez problema.

3. Odavanje priznanja zaposlenima

Poznato je da je jedan od najvećih motivatora zaposlenih upravo odavanje priznanja njihovim dostignućima. Ako su terenski agenti u prethodnom periodu pokazali uspešnost u realizaciji i dobre rezultate, uz upotrebu Soko sistema svi njihovi rezultati ostaviće pisani trag, ističu u LS Data. Ovaj softver može da prati njihove aktivnosti i ispunjenost ruta, tako da menadžeri mogu imati uvid u ispunjenost zadataka za određeni vremenski period ali isto tako i u trud koji je svaki od zaposlenih uložio i na taj način doprineo napredovanju firme i ostvarivanju profita. U skladu sa tim može se i adekvatno nagraditi.


4. Smanjenje nepotrebnih aktivnosti

Ukoliko je zaposleni mimo svog radnog vremena osuđen na dodatna angažovanja ili bavljenje administracijom, to će svakako umanjiti njegovu produktivnost i povećati frustraciju poslom. Primenom Soko Sistema za terensku prodaju i merčandajzing, smanjuje se potrebu za ovakvim aktivnostima, olakšava pritisak na zaposlenog i na minimum svodi potreba za uvođenjem novih ljudi koji se bave administracijom. Jedan od primera je kretanje terenskih agenata. Ručno popunjavanje izveštaja može biti veoma dosadno i zahteva mnogo vremena i papirologije: ispisivanje satnice radnog dana, zadržavanje u objektu i slično. U Soko Sistemu, beleženje poseta u mobilnoj aplikaciji se vrši uz upis GPS koordinata.

Manje obaveza će skratiti vreme potrebno za ostvarivanje cilja, i zaposleni će biti nagrađen kraćim radnim vremenom.

5. Plata i beneficije

Bez sumnje, dobra plata je jedan od najefektivnijih motivatora za povećanje angažovanja i zadovoljstva zaposlenog. Kroz platu i određene beneficije radnik oseća da njegov rad ima svrhu i vrednost.

Stvaranje kvalitetnog odnosa sa kupcem dobijenog uz pomoć Soko Sistema ubrzo vam donosi dobru reputaciju koja će privući nove kupce, povećati prodaju i stvoriti više prihoda. Na taj način zaposleni će imati veću satisfakciju, jer rade u prosperitetnoj firmi u kojoj postoji šansa za napredovanje, a vama će ostaviti više prostora da im ponudite različite beneficije ili veću zaradu, dodaju u LS Data.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.