NavMenu

Prvi koraci za početnike u biznisu

Izvor: Poslovni dnevnik Četvrtak, 14.06.2018. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Oyls/shutterstock.com)
Mali koraci za male preduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korištenje društvenih mreža olakšaće vam poslovanje, a dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućiće vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

Preduzite male korake

Prema Forbesu najuspešniji preduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno reskirati i nazvaće ih konzervativnima, oni smatraju da je sve suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosečnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na preduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda analizirajući prethodni planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept celoživotnog učenja bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.

Ideju bira tržište

Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga poduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji preduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržište. Ideja može biti velika, možda i dobra za neko drugo tržište, no ako ne donosi profit, svako ulaganje u njenu realizaciju biće uzaludno.

Ne budite dvolični

Ako je vaš preduzetnički poduhvat društveno odgovoran i zahteva predstavljanje kroz medije, preporučeno je držati konstantu, te komunicirati vrednosti koje zaista živite. Sve ostalo bi moglo u konkurenciji pobuditi znatiželju, a ako podobnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice, to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osećati izigranima i posegnuti za supstitutima.

Kupci odobravaju proizvod

Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje, pa tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.

Grešite brzo i jeftino

Skladno životnom ciklusu svakog preduzeća nećete zauvek održati stanje nepromenjenih stvari, pa povrh svih uspona doživećete i padove. Kako smo već rekli, stručnjaci iz poslovnog sveta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog - taj da ako grešite, grešićete brzo i jeftino. Treba da vam bude jasno da nisu svi poput Billa Gatesa. Može se dogoditi da izgubite, a šta onda? Uspeh u ovom poslu podrazumeva rešavanje problema i veštinu donošenja pravih odluka. Potrebno vam je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

Dobar pravnik zlata vredi

Ključan deo vašeg poslovanja biće pravnik. Pronađite pravnika kojem verujete, a tako ćete dobiti i podoban savet o tome da li je bolje da otvorite društvo sa ograničenom odgovornošću ili preduzetničku firmu. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama naći najbolje rešenje za poduzetnički poduhvat.

Knjigovođa zna sve o vama

Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo to je osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja, a s obzirom na to da ne morate zauvek ostati mali privrednik, neke stvari moraju biti striktno poverljive. Osim toga, dobar knjigovođa će osim papirologije znati udeliti i konkretan savet.

Koristite društvene mreže

Marketing je neretko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svеtu malih preduzetnika morate znati kako da se dodvorite krajnjem korisniku, ali i potencijalnim deoničarima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite šta radite i počnite da gradite svoju zajednicu.

Posegnite za jeftinom opremom

Svi preduzetnici koji svoje račune naplaćuju u gotovini dužni su da izdaju račun preko elektroničkih naplatnih uređaja direktno povezanih s Poreskom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole, potrebno je nabaviti odogovarajuću opremu. Naravno, tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju kako biste uspešno sledili sve propise.

Birokratija će vas najviše boleti

Šećer na kraju? Nikako, birokratija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi da vam zagorčaju život. Kao što je navedeno prethodno u tekstu, kako biste olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja potrebno je da imate dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu, a knjigovođa će znati da vam kaže da prvu godinu možete i bez PDV-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.