Izvor: Radio 021 | Utorak, 13.03.2018.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo šta treba izbegavati na razgovoru za posao

Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Stručnjakinja za ljudske resurse Karen Gately otkrila je šta raditi, a šta svakako izbegavati na razgovorima za posao.

Ona nikada neće zaboraviti razgovor s kandidatom za posao koji je tokom intervjua izvukao mobilni telefon i stavio ga na sto, a zatim se javio na njega kada je zazvonio.

- Bila sam šokirana, to je očito bio kraj celog procesa, jer je taj čin bio krajnje nepristojan - rekla je Gately, koja je direktorka i osnivačica firme za ljudske resurse Ryan Gately.

Istakla je da je nepristojnost uvek "ubica" razgovora za posao, kao i da je važan prvi utisak.

- Manjak poštovanja je velika greška, kada uđete na ulazna vrata, kada razgovarate s osobom na recepciji ili osobom koja vas je dočekala, važno je kako ćete se ponašati i nikada ne bi trebalo da se postavite superiorno ili nepristojno - rekla je Gately.

Ona savetuje da obraćate pažnju na sve učesnike intervjua, jer nekad se kandidati obraćaju samo menadžeru koji će ih zaposliti, a ne i prisutnom specijalisti za ljudske resurse.

- Videla sam i slučajeve kada su kandidate ispitivale osobe iz ljudskih resursa, a oni bi se okrenuli prema menadžeru i razgovarali samo s njim - rekla je Gately.

Upozorila je da je važno i kako se obučete za razgovor za posao, kao i šta ćete reći, pa preporučuje kandidatima da se prikladno obuku i malo istraže kompaniju u kojoj se prijavljuju za posao.

- Kakav god stil imali, pobrinite se da budete uredni i nikada nemojte igrati na seksi i zavodljiv stil - savetuje Gately, koja je spomenula i primer jedne žene koja je na intervju stigla s dekolteom i u kratkoj suknji, a kada je ušla u prostoriju namignula je muškom ispitivaču.

Među drugim savetima koje je spomenula Gately je i da dođete na vreme i pripremljeni.

- Dolaskom na vreme pokazujete da vam je to važno - napominje ona i dodaje da se na intervjuima često susreće s ljudima koji ulaze u rasprave.

- Vaše ponašanje na intervjuu daje utisak o vama kako ćete se ponašati na poslu i, ako niste konstruktivni, to će biti problem - rekla je Gately i navela još saveta kako se ponašati na razgovoru za posao.

- Govorite iskreno o svojim iskustvima i izazovima, ali nemojte kritikovati. Zdrav stav je primereniji od krivljenja nekoga. Govorite o izazovima i preprekama i kako se s njima nosite, tako da pokažete da ste deo rešenja, a ne problema - poručila je Gately.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.