NavMenu

Da li u oglasu za posao navesti visinu primanja?

Izvor: eKapija Sreda, 24.05.2017. 07:39
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Kod nas nije uobičajeno da se u oglasu za posao navodi i visina primanja dok je u nekim zemljama to svakodnevna praksa. Ali da vidimo zašto se neki odlučuju na taj korak dok ga drugi izbegavaju i kako objaviti visinu primanja u okruženju u kojem to nije uobičajeno te iskoristiti prednosti koje takva praksa ima.

Argumenti za

Najčešći razlozi zbog kojih se poslodavci odlučuju da objave visinu primanja u oglasu za posao su sledeći:

• Na taj način kandidati odmah mogu da procene da li visina primanja odgovara njihovim potrebama ili očekivanjima. U odsustvu takve informacije neki kandidati će odustati od toga da konkurišu jer nisu sigurni da li se uopšte isplati potruditi se i pomučiti oko date pozicije.Posledica toga je da se smanjuje broj kandidata koji će konkurisati, a uz to se dešava da među prijavljenim kandidatima ima i onih koji će na kraju odustati upravo zbog visine primanja.

• U slučaju kada su primanja poznata ničije vreme se ne troši uzalud ni poslodavaca ni kandidata, a i stopa odustajanjakandidata finalista od ponude za posao se svodi na minimum. Samim tim proces regrutacije postaje efikasniji. Izuzetno je frustrirajuće proći kroz ceo proces selekcije samo da bi se na kraju došlo do togada plata ne odgovara očekivanjima kandidata.

• Nekada kandidati na osnovu visine primanja zaključuju kakve kandidate zapravo poslodavac želi. Manje iskusne, koji su na početku svoje karijere, ili visoko stručne kandidate. Tako da objavljivanjem zarade poslodavac jedne kandidate ohrabruje da konkurišu, a druge obeshrabruje i odbija.

• Ali kada je plata poznata visina primanja prestaje da bude stvar dogovora i pregovora što može da bude i dobro i loše. Dobro je što je ceo proces pojednostavljen, a zašto je ujeno i loše ćemo razmotriti kada budemo razmatrali argumente protiv objavljivanja visine primanja u oglasu za posao.

• Nekada objavljivanje visine primanja može da smanji broj prijavljenih kandidata što, takođe, može da bude istovremeno i prednost i mana. Iako se smanjuje broj prijavljenih kandidata istovremeno se smanjuje i broj kandidata koji odustaju na samom kraju što je prednost.

• Tamo gde je praksa objavljivanja zarada odomaćena, što znači da je veliki broj poslodavaca praktikuje, kandidati su u prilici da porede poslove i da urade istraživanje zarada i provere da li je ponuđena zarada fer, odnosno da li su njihova očekivanja realna i u skladu s kretanjem zarada na tržištu.

Ali da vidimo i koji su najčešći razlozi zbog kojih se poslodavci ne odlučuju da objave visinu primanja u oglasu za posao.

Argumenti protiv

Najčešći razlozi neobjavljivanja visine primanja u oglasima za posao su sledeći:

• Kao što smo već rekli, kada se visina primanja objavi ne ostaje puno prostora za dalje pregovore. Videli smo zašto to može da bude dobro, ali da vidimo zašto može da bude i loše. Naime, kandidati se međusobno razlikuju u pogledu dužine i kvaliteta svog prethodnog radnog iskustva pa je često poželjno prilagoditi visinu primanja s obzirom na to. To donekle može biti otklonjeno objavljivanjem raspona platnog razreda umesto fiksnog iznosa.

• Time što neki kvalitetni kandidati, koji ispunjavaju zahtevane kriterijume, odustaju od konkurisanja samo zbog toga što procenjuju da je ponuđena zarada niska poslodavci gube mogućnost da tim i takvim kandidatima ponude zaradu kojom bi bili zadovoljni.

• S druge strane, kada kandidati procenjuju da je ponuđena zarada visoka to povećava broj neodgovarajućih prijava. Naime, na konkurs se javljaju i oni koji ne ispunjavaju uslove konkursa povučeni i iskušani visinom primanja nadajući se i priželjkujući veća primanja. Isti ti kandidati kada ne bi znali kolika je plata ne bi ni konkurisali s obzirom da ne ispunjavaju tražene uslove.

• Objavljivanjem zarade za određenu poziciju poslodavac može da stvori sebi problem sa postojećim zaposlenima koji mogu da očekuju povišicu ako je objavljena zarada viša od njihovih primanja ne sagledavajući u dovoljnoj meri razlike između svoje pozicije i pozicije koja se oglašava, a koje opravdavaju datu razliku u primanjima. Međutim, bez obzira na postojanje opravdanih razloga zašto postoje razlike u visini primanjaopažena nejednakostmože da stvori ozbiljno nezadovoljstvo kod zaposlenih.

• I na kraju, objavljivanjem visine primanja data informacija stiže i do konkurencije koja može da formira zarade na način da stekne konkurentsku prednost u privlačenju kvalitetnih kandidata. Ali koliko je to zaista argument protiv s obzirom da su date informacije ionako dostupne i da se kupuju, iako ne na način da se otkrivaju zarade u konkretnim firmama. Naravno ima i onih organizacija, kao što su državne institucije i nevladine organizacije, koje su izvan konkurentskih odnosa i na koje se ovaj argument ne može odnositi.

Međutim, o argumentima"za" objavljivanje visine primanjau oglasu za posao, uzimajući u obzir i kontra argumente, mogu da razmišljaju oni koji se nisu opredelili za tajnost zarada već vode politiku transparentnih plata.

Mogućnost da se iskoriste prednosti objavljivanja visine primanja, i da se istovremeno izbegnu potencijalni problemi u vezi s tim, nudi Infostudova usluga targetiranja kandidata. Usluga, između ostalog, podrazumeva i to da sve informacije, koje poslodavac odluči da plasira, idu samo do onih kandidata koje poslodavac želi da targetira. To znači da informacija nije javnai svima dostupna.

(Napomena: autorka teksta je Nataša Šovljanski, HR savetnica na sajtu Mojtim.com)
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.