Izvor: B92 | Petak, 19.05.2017.| 11:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koraci koje morate preduzeti da biste postali programer - Edukacija, trendovi, sertifikati...

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Siguran posao, visoka zarada i uživanje u onome što radimo je nešto čemu svi težimo. Ipak, retka su zanimanja koja ispunjavaju pomenute kriterijume.

U poslednjih nekoliko godina programiranje je definitivno jedno od takvih zanimanja i upravo zbog toga je sve više onih koji žele da ostvare uspešnu karijeru baš u ovoj oblasti. Međutim, mnogi koji maštaju o karijeri programera često nemaju jasnu sliku o tome koje korake je potrebno da preduzmu da bi ostvarili svoje želje.

Odlučite šta želite da postignete kao programer

Prvi korak jeste određivanje cilja, odnosno odluka šta zapravo želite da postignete programiranjem. Pišući programske kodove danas možete raditi na kreiranju i testiranju raznih kompjuterskih programa, mobilnih i web aplikacija i drugih softverskih rešenja koja će se primenjivati u bilo kojoj sferi društva.

Odabrani ciljevi pomoći će vam da saznate koja znanja su vam neophodna na putu ka zacrtanim željama. Svaki od pomenutih projekata zahteva poznavanje jednog ili više programskih jezika, što znači da ćete nakon ovog koraka imati jasniju sliku o tome šta dalje treba da uradite.

Savladajte programski jezik koji odgovara vašim interesovanjima

Učenje programskih jezika predstavlja vaš najvažniji korak ka budućoj profesiji. Na internetu možete pronaći na stotine tekstova koji veličaju jedan programski jezik u odnosu na drugi, ali činjenica je da ćete, bez obzira na to da li se odlučite da učite Javu, PHP, C# ili neki drugi jezik, biti u poziciji da uživate u benefitima programerskog zanimanja.

Takođe, pomenuti saveti na vebu mogu vas navesti da pomislite kako određeni jezici i programerske veštine imaju epitet preteških za savladavanje. Međutim, uz prilagođene programe, simulaciju realnih projekata i učenje uz iskusne stručnjake, sva potrebna znanja možete posedovati već posle nešto manje od godinu dana školovanja.

Pratite aktuelne programerske trendove

S obzirom na to da savremene tehnologije konstantno napreduju, kao budući programeri moraćete uvek da budete u toku sa aktuelnim trendovima u ovoj profesiji. Upravo iz tog razloga, programeri su prinuđeni da stalno nadograđuju i usavršavaju svoje veštine. Praksa i iskustvo u ovoj oblasti su ono što se najviše ceni, pa će upravo od ovih kriterijuma i zavisiti vaš dalji napredak tokom karijere.

Potvrdite svoju stručnost uz prestižne sertifikate

Praktična znanja koja usvojite tokom školovanja omogućiće vam sve što je potrebno da biste realizovali svoje ideje. Ipak, znatno bolje šanse za uspešnu karijeru očekuju vas ukoliko steknete i prestižne međunarodne sertifikate namenjene budućim programerima.

Sve veća potražnja za IT stručnjacima

Nakon što preduzmete sve pomenute korake, velike su šanse da ćete do posla doći veoma brzo. Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je u protekle tri godine u Srbiji zabeležen značajan porast u angažovanju programera juniora, koji već na početku imaju natprosečne plate.

Sva je prilika da će se ovakav trend i nastaviti, s obzirom na to da je tokom pomenutog istraživanja čak 60% anketiranih kompanija pokazalo želju za angažovanjem novih radnika u IT sektoru. Ako se uz sve ove podatke uzme u obzir i mogućnost rada na freelance projektima, jasno je zašto je programiranje godinama unazad jedno od najperspektivnijih zanimanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.