Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.03.2008.| 11:16

NEUROLINGVISTIČKO PROGRAMIRANJE : Otkrijte šta vas sabotira

Slavica Squire: Maštala sam da dođem u Srbiju

Često ste možda kao povratnu informaciju na menadžment ili lideršip obukama dobijali rečenicu- treba da promeniš fokus. A kako, to je retko ko imao vremena da objasni i uglavnom nije objašnjavao. „Promeni pristup!“ takođe nije alatka, već savet, najčešće dobronameran. Ali, i pored najbolje volje da se ponašanje, pristup ili način viđenja stvari promeni, ne ide tako lako nas niko ne uputi šta tačno treba uraditi, koje korake preduzeti i kojim redom.

Neurolingvističko programiranje spada u meke veštine (soft skills) komunikacije i vršenja uticaja, kako na sebe (reprogramiranje nefunkcionalnog ponašanja i zamena odgovarajućim obrascima koji daju željene rezultate), tako i na druge koji nas, usled unutrašnje promene, počnu drugačije da opažaju i sa nama komuniciraju.

Uticaj sam po sebi nije ništa loše - ako se setimo koliko je ponekad teško nagovoriti dete da uradi domaći zadatak, jasno je da je uticaj dobra stvar. Isto kao i kod rukovodilaca koji moraju da umeju da utiču na svoje zaposlene, motivišu ih za vrhunske rezultate i, probude ono najbolje u njima.

- Jednostavno rečeno, ako vi imate nešto što vas sabotira, nešto vam kaže „ti to ne možeš“, „ti to ne umeš“ ili na primer iznervirate se pa se posvađate sa klijentom a došli ste da zaključite posao, pomoću ovog metoda možete da reprogramirate ono što vam ne odgovara - u nešto što vi sami odaberete. Ta unutrašnja promena je suštinska i utiče ne samo na vaše ponašanje. Sekundarni efekat je i da reakcija drugih ljudi na nas postaje drugačija. Takođe, mi možemo drugima da pomognemo da reprogramiraju sebe i ne treba to mistifikovati tipa „ovaj ide kroz svet i programira ljude“. Taj je sposoban sam sebe da programira i time izazove drugačije reakcije i postigne željene rezultate. To je suština neurolingvističkog programiranja – dodaje Slavica Squire (www.nlp-svet.com).

Slavica Squire: Maštala sam da dođem u Srbiju

-Imala sam sreće da budem na obuci kod puno trenera i kod samog Džona Grindera.

Od 2001. godine kada sam krenula na NLP treninge u Nemačkoj gde sam radila i gde je ovo bilo u sastavu menadžment obuke, počela sam da sanjam o tome da se vratim u Srbiju i bavim se time. Iskreno, bila sam oduševljena da tako nešto uopšte postoji i počela da NLP koristim u praksi, u prodaji i sa klijentima. To je za rezultat imalo da smo za godinu dana promet povećali za 110 odsto u regionu koji je bio poveren meni! Nakon toga dobila sam ponudu da budem direktor prodaje za celu Nemačku u ADAC kompaniji (automobilska industrija, usluge). Neko vreme sam razmišljala, pa rekoh sebi: ajde uspela sam mnogo toga, pa ću i ovo. Svoje slobodno vreme investirala sam na dalje edukaciju za NLP trenera i postigla nivo mastera istovremeno radeći na približavanju koncepta u praktičnoj primeni radeći interne treninge za naše ljude u prodaji.– kaže Slavica Squire, osnivač NLP instituta za obrazovanje inovativnih profesionalnih profila i sertifikovani NLP Master-Trainer.

Autor : Jelena Jovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.