Izvor: eKapija | Petak, 07.03.2008.| 16:10

Da li Vam je potreban NLP trener ?

OBUKA MENADŽMENTA: NEUROLINGVISTIČKO PROGRAMIRANJE

Ključ za uspešno poslovanje

Komunikacija je ključna stvar za rukovodioce: napraviti tim koji funckioniše, vuče na istoj strani konopca, a pri tom u kontinuitetu postiže visoke vrhunske rezultate i rade nezavisno, uz međusobno poštovanje.

Dobra vest je da se ovo može postići, i to uz pomoć jednostavnih a efektivnog metoda komunikacije zasnovanom na istraživanjima naučnika, psihologa, hipno i porodičnih terapeuta proteklih decenija.

Naziv ove sistemske metode uspeha u odnosima s ljudima i vršenja uticaja, kreiranja pozitinih promena, nastao je pre pojave kompjutera, tačnije, dok je Bil Gejts prelamao odluku da napusti dosadni fakultet – NEUROLINGVISTIČKO PROGRAMIRANJE (internacionalna skraćenica je: NLP)

(Slavica Squire)

- Kad kažem da sam NLP trener da NLP znači neurolingvističko programiranje, ljudi kažu: aaa, to je nešto sa kompjuterima? Onda ja kažem da to ima veze sa psihologijom i komunikacijom, onda oni kažu: aha, znači vi programirate ljude? Izraz je pomalo robustan i kod nas je još obavijen misterijom, a bez potrebe – kaže Slavica Squire, gornjomilanovčanka sa suprugom američko-nemačkog porekla koja je ovu tehniku izučila u Nemačkoj, što je bio deo obavezne menadžment obuke u kompaniji (automobilska industrija, usluge) koja pripada nemačkom gigantu ADAC. Ujedno, ona je osnivač prvog domaćeg NLP instituta (www.nlp-svet.com) za obrazovanje inovativnih profesionalnih profila, specijalizovan za primenu NLP-a u biznisu, ušuškanog u šumovite ulice Dedinja.

O čemu je zapravo reč?

NLP se zasniva na nekoliko jednostavnih prinicipa. Pre svega da razlika u rezultatima potiče iz načina komuniciranja sa drugima, kako koriste lingvistiku, kako koriste svoj mozak. Početak svakog saznanja i promene leži u tome da NE POSTOJI NEUSPEH. Postoje samo rezultati, a neuspeh je reč koja opisuje neželjene rezultate. Neuspeh je slepa ulica a rezlutat i mišljenje o njemu kao o povratnoj informaciji je put samorazvoja.

Možda ste već negde čuli za aksiom NLP-a: „Ako uvek postupate onako kako ste uvek postupali, uvek ćete dobijati ono što ste dobijali. Ako vaši postupci ne donose željene rezultate, uradite nešto drugo“.

Ako samo na jedan način obavljate nešto, ponekad ćete uspeti, ponekad nećete. Stoga ćete se uvek nači u situcijama kojima nista dorasli.

Cilj NLP-a je da uveća broj postupaka i mogućnosti izbora koje vam stoje na raspolaganju. Što je veći izbor – veće su šanse da ćete uspeti. Biti uspešan u životu znači – ostvarivati rezultate koje ste SAMI izabrali, a umeće postavljanja ciljeva je takođe deo NLP obuke.

(Tiger Woods)

Kroz NLP prošli Tajger Vuds, Agasi, Mandela, Brajan Trejsi...

U javnom životu NLP ima svoje mesto kod onih koji postižu vrhunske rezultate. Tajger Vuds ima NLP trenera, Andre Agasi, Gorbačov, u Rusiji ima dosta NLP instituta, Nelson Mandela je prošao NLP trening, Brajan Trejsi takođe!

Mnogi vrhunski sportisti imaju svog NLP trenera, čak i vrhunski sportski treneri imaju NLP obrazovanje. NLP je primenljiv u psihoterapiji, tu je krenuo i tu je ostao, ali je izašao u biznis, u prodaju i u odnos klijent - prodavac, u marketing. Neverovatno zvuči na našim prostorika, ali– većina političara se ne oslanja na talenat (kao što mi mislimo) nego imaju svog NLP trenera.

autor : Jelena Jovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.