NavMenu

(BC Bilten) Tips&Tricks – Volim brend, živim za brend!

Izvor: BC Bilten Petak, 30.11.2007. 13:59
Komentari
Podeli

Autor Dejan Šapić je 24. novembra u galeriji Ozon predstavio svim ljubiteljima brendova svoju novu knjigu ‘’Volim brend, živim za brend’’.

Cilj promocije bio je da se pokaže na koje sve načine se može čitati knjiga. Prema rečima autora ova knjiga je sistematično upustvo izgradnje i razvijanja robnih marki i njihovo stasavanje u čuvene poznate robne marke. U okviru promocije naši poznati grafički dizajneri predstavili su po jednu ilustraciju o tome kako oni pojedinačno doživljavaju brendove. Nova knjiga ”Volim brend, živim za brend” detaljno analizira ličnost brenda, indentitet i imidž, pozicioniranje i repozicioniranje marke i predstavlja priručnik svakog domaćeg privrednika i marketinškog poslenika, kao i nezaobilaznu literaturu studenta marketinga.

U razgovoru za BC Bilten Dejan Šapić, autor i samostalni marketing konsultant odgovara zbog čega je brend neizostavan deo svačijeg života.

Zbog čega Dejan Šapić voli brend?

Većina nas koji rade na poslovima brendinga ističe utisak kako je imuna na delovanje i uticaj komunikacija koje brendovi sprovode. Ma koliko se trudili da se odupremo njihovom dejstvu i da se pokažemo kao nezavisni arbitri, u određenom trenutku moramo priznati da su brendovi jači od nas. Svako od nas iz sveta biznisa koji drži do sebe u bilo kom trenutku oko sebe ima brendirane stvari.

Zbog čega Dejan Šapić živi za brend?

Tendencijese sve više vodešači pokazuju ih kao mudre, individualne i zainteresovane za svet koji ih okružuje. Razvoj civilizacije i globalizam pred nama postavljaju pitanja kao pred odgovorne osobe i traže od nas “stav”, da se postavimo prema mnogimpitanjima kao što su globalno zagrevanje, društvena odgovornost, odnos prema manjinama, svetskoj politici. Imajući u vidu takve tendencije, potrošači se trude da postanu deo “sveta poželjnih”čija pravilaupravo diktiraju najveći brendovi. Dakle, potrošači više ne kupuju brendove, novi proces koji se dešava je da brendovi kupuju potrošače za svoje stavove i ideje koje propagiraju. Potrošači se trude sve više da budu deo sveta tih brendova oni žive za brendove. Od toga da ne biste mogli da zamislite jedan dan bez svoje NOKIE, i da se slažete sa akcijom koju sprovodi npr. Štark. Ljudi sve više rade da bi bili uspešni, a novac koji zarađuju troše na brendove koji ih čine opet uspešnim, i naravno ispunjenim. Brendovi nude pažnju, ljubav, zadovoljstvo. Upravo je zato naslov knjige “Volim brend, živim za brend”. Mnogima će se učiniti duhovitim ili nekom vrstom preterivanja, ali ako bolje sagledamo razvoj društva i ulogu brendova u njemu, videćemo da je tako. Ova tvrdnja je ono što potrošači pokazuju u svojim svakodnevnim odnosima.

Ako bi brend mogao da oživi kakva osoba bi on bio?

Težnja većine brendova (misli se na proizvode i usluge, ne na ljude jer i oni mogu biti brendovi) jeste da budu doživljeni kao živa bića, kao osobe sa svim svojim prednostima, a i manama. Što se više asocijacije jednog brenda poklapaju sa određenim tipom ličnosti ili karakterom “poznate ličnosti” (sportiste, glumca, pevača) utoliko se pre takav brend vezuje za nju.


Koje su to neophodne smernice za izgradnju brenda?

Prilikom osmišljavanja strategije brenda i planiranja programa razvoja brenda postoje nekoliko postupaka koji su nezaobilazni:

· Odrediti identitet i poziciju brenda

· Pronaći slabe tačke i pokretačku ideju

· Uključiti i angažovati potrošača

· Akcije izgradnje brenda treba da budu jasno povezani sa brendom

· Težiti autentičnosti

Kada kažem brend mislim na...?

Svakodnevni izazovi koje me očekuju sa novim poslovima, novim brendovima čije probleme treba rešavati. Kako u životu, tako je i sa brendovima - uvek se postavljaju novikoje treba dostići.

Kako da vučemo stratešku snagu iz konkurentskih brendova?

U novoj knjizi taj deo sam objasnio kroz 7 stavku. Za vaše čitaoce bih izdvojio prvu i najvažniju: Pronaći ciljeve konkurentskih brendova i načine na koje utiču na naše brendove, npr P&G uvek teže da se njihovi brendovi predstavljaju kao da imaju vodeći položaj na tržištu. Takvu strategiju koriste na svim tržištima i ako ste brend na tržištu koji očekuje dolazak P&G onda možete da predvidite njihovo delovanje.

Zasto je važno graditi jake i uspešne brendove?

Najmanje je 8 važnih razloga:

· Brend kao oznaka vlasništva - Privatna ili marka vlasnika

· Brend kao funkcionalna korist ili racionalna odluka

· Brend kao način razlikovanja od konkurencije (diferencijacija)

· Brend kao mogućnost smanjenja rizika prilikom kupovine

· Brend kao sredstvo komunikacije u simbolima

· Brend kao skraćenica

· Brend kao pravno sredstvo

· Brend kao strateško sredstvo

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.