NavMenu

(E Magazin) Adekvatno opremanje poslovnog prostora nije trošak

Izvor: e Magazin Petak, 02.11.2007. 12:47
Komentari
Podeli

OGLEDALO FIRME

Adekvatno opremanje poslovnog prostora nije trošak
Dobri uslovi za rad, prijatna atmosfera, motivisanost i dobri međuljudski odnosi osnova su produktivnosti




Čovek većinu svog vremena provede u zatvorenom prostoru. Ogroman udeo u tome ima radni prostor. E magazin je istraživao kako bi trebalo da izgledaju kancelarije, gde grešimo u opremanju poslovnog prostora i koje su posledice tih grešaka.

Opšte je mesto da od uslova radne sredine zavisi uspeh u izvršenju procesa rada i stepen produktivnosti, kao i ekonomičnost i rentabilnost poslovanja. Zato zaštita zdravlja zaposlenih i radne kondicije ne smeju biti u sukobu sa radnim učinkom. Prema podacima Galupa, agencije za istraživanje, čak 19 odsto zaposlenih nema „alat“ koji im je neophodan za uspešno obavljanje posla. A šta to zaposlenima nude firme u Srbiji? Nebojša Rako, predsednik Asocijacije HR profesionalaca kaže da „kancelarija iz snova“ treba da predstavlja ispunjenje svih uslova za adekvatan rad samog zaposlenog kako bi on doprineo boljitku poslovanja svoje firme.


Nije sve samo u estetici

„Pored estetskog izgleda „kancelarija iz snova“ bi trebalo da ima i tehničku opremu za kvalitetan rad. Ona mora da obezbedi da se zaposleni oseća prijatno sa svim dodatnim uslugama koje su mu neophodne, kao na primer mobilni telefon, adekvatan računar, automobil, ukoliko je potreban, kao i obuka i razvoj zaposlenog. Najvažnije od svega je da je kancelarija takva da svi zaposleni dolaze ujutru na posao motivisani da u njoj rade, što podrazumeva i dobre međuljudske odnose u kolektivu. Samo tada će svi zaposleni dati svoj maksimum i rezultati neće izostati“, ističe naš sagovornik.


Rako kaže da sve više kompanija u Srbiji pruža kakve-takve „kancelarije iz snova“. Problem je u tome što mnoge firme smatraju da su obezbeđivanjem mobilnog telefona, računara i automobila obezbedile sve uslove zaposlenom za pružanje maksimuma. Istina je da su navedene stavke danas samo osnovno oruđe za rad jer kako ističe Rako u priči o „kancelariji iz snova“ trebalo bi da se priča o pružanju prilike zaposlenima da budu istrenirani i obučeni za svoj posao kako bi dugoročno doprineli razvoju kompanije u kojoj rade. Trenutno stanje, po njegovom mišljenju, jeste da se ljudima ne pruža ni osnovna obuka. S druge strane, kada govorimo o prijatnom ambijentu za rad evidentno je da multinacionalne kompanije shvataju šta je sve potrebno zaposlenima, ali je ipak mnogim firmama „prijatno opremanje“ poslovnog prostora i dalje samo nepotreban trošak.


Mladima najvažnija plata

A koliko pažnje budući zaposleni poklanjaju uslovima za rad? Nebojša Rako konstatuje da mladi budući zaposleni isključivo gledaju kolika je plata. Karijera i dugoročni razvoj su u drugom planu. „Mladi ne shvataju da ponekad kroz druge uslove mogu da dobiju mnogo više od same plate. Njih ponekad ne interesuje da li su kompanije zainteresovane da ulažu u njihovo obrazovanje, kao ni kako se u njima planira razvoj i karijera zaposlenih. Isključivi su u pregovorima oko plate i ukoliko ne postignu ono što žele po tom pitanju nisu spremni za bilo kakav drugi razgovor. Oni koji na početku svojih karijera prepoznaju kompanije koje nude stalno usavršavanje i razvoj imaju veću šansu da dugoročno uspeju u poslu“, izričit je Rako. Moderni tokovi poslovanja, a time i stvaranje kancelarije iz snova moraće po njemu da sačekaju promenu starih navika kako poslodavaca tako i zaposlenih.


Kancelarija iz ugla arhitekte

Daliborka Vučićević, arhitekta kompanije za izradu nameštaja Bošnjački, kaže da kancelarija mora biti spoj kreativnosti i ličnog pečata zaposlenih. Pri tom, pri adaptaciji prostora moraju se poštovati zahtevi investitora za efikasnim funkcionisanjem i optimalnom iskorišćenošću prostora kao okvira za rad.

„Veoma je bitno da radna sredina ne odbija hladnoćom i uniformnošću uz obavezno poštovanje visokih kriterijuma kvaliteta izrade kao osnovnog merila. Jednostavnost u materijalima, bojama, teksturi, uz posvećivanje pažnje detaljima, ključ je uspešnog rešenja. Tako stvaramo neutralnu ali snažnu podlogu koja podvlači već postojeći identitet kompanije. Novine su neophodne za oživljavanje i usmeravanje poslovne politike u željenom smeru. Arhitekta treba da osmisli „duhovito“ rešenje kao polaznu tačku za građenje stila koja će odslikavati lični stav, zadovoljiti potrebe zaposlenih, popraviti kontakt sa javnošću i podići poslovanje i uslove za rad na jedan viši nivo“, objašnjava Vučićević.


Reprezentativan karakter prostora postaje imperativ u savremenom poslovanju, tvrdi naša sagovornica. Osnovni standardi u vezi sa funkcionalnošću, dimenzijama, propisima, podrazumevaju se kao polazna tačka. Trend je da standardi, čak i u Srbiji, podrazumevaju uvođenje poslovnog duha u radni prostor u smislu da se podstiče kreativnost i radna efikasnost sa vođenjem računa o racionalnosti i ekonomičnosti ulaganja. A znamo da kvalitet košta... Vučićević ističe da svaki dobar dizajn ima relativno visoku cenu. Zavisno od toga koja se poruka želi preneti, ekonomičan pristup može biti i samo „korektivno šminkanje“ poslovnog prostora. Tu spada osvežavanje zidova bojom ili novom oblogom, zamena i postavljanje podnih obloga, dodavanje detalja do potpune prenamene prostora, montaže i demontaže zidova i tako dalje. Raspon cena varira od nekoliko hiljada do više desetine hiljada evra.


Funkcionalnost prostora na prvom mestu

Prilikom dizajniranja i rasporeda kancelarijskog nameštaja važno je obezbediti neometanu komunikaciju uz jednostavno korišćenje prostora i pristup. Vizuelni sklad postiže se dobro određenim proporcijama, nepredimenzioniranošću i odgovarajućom rasvetom. Funkcionalnost prostora kao opšti princip dizajniranja enterijera je na prvom mestu. Pored ergonomskih zahteva dimenzija svakog komada Vućićević ističe da u svojoj praksi najčešće nailazi na zahtev za miltifunkcionalnošću prostora sa mogućnošću povezivanja i preklapanja funkcija u skladu sa potrebama. U tom slučaju ona ističe da je modularni sistem najbolje rešenje.

Radni prostor svakako mora imati i humani momenat. Arhitekta Vučićević smatra da umetnička dela oplemenjuju prostor. „Oplemenjivanje radnog prostora uvođenjem umetničkih momenata dodatno humanizuje na prvi pogled sterilno „smireni“ prostor. Takođe, asocijacije na prirodu uvek su dobrodošle kad su boje u pitanju. Igranje sa prirodnim i materijalima nove generacije prilagođenim čoveku, uz posvećivanje pažnje detaljima, a s obzirom da se danas na poslu provodi veći deo dana, neophodno je da bi kancelarija funkcionisala kao svojevrsna „dnevna soba“ svih zaposlenih“, kaže Vučićević.


Nije svejedno gde sedite!

Po definiciji, feng shui je umetnost postavljanja grobova, gradova i kuća na povoljan način. Prema ovom učenju sve prepreke, ograničenja i nedostaci mogu se uočiti u prostoru oko nas. Kada se to primeni na poslovni prostor, Snežana Tufegdžić, feng shui stručnjak ističe da su osnovni elementi važnosti poslovnog prostora ulazna vrata, prijemnica i kancelarije rukovodioca. Najvažniji je kontinuitet energije, pa se prostorije ne smeju pretrpavati nameštajem. Tufegdžić kaže da kod nas još uvek nije ustaljena navika konsultacije sa feng shui stručnjacima pri izboru i uređenju poslovnih prostorija, ali zato puno posla ima u Hrvatskoj i Sloveniji. Kod nas za sada najviše „intervencija“ naša sagovornica imala je na zubnim klinikama. Primera radi, na Zapadu se ova disiplina koristi i preventivno pa se tako pri izboru lokala savetuje da on ne bude na kraju hodnika. Na istoku, feng shui je za bogate ljude.

Prilikom uređenja prostora feng shui stručnjaci prvo moraju napraviti geomantsku kartu koja označava raspored energije po delovima prostora. Tufegdžić naglašava da je veoma važan položaj ulaznih vrata koja ne smeju da gledaju na stepenice koje se spuštaju. Prema učenju feng shija crvena i narandžasta boja donose probleme, ali zato prostor obojen neutralnim bojama nikada nije greška. Izbor boje prvenstveno zavisi od vrste delatnosti i vlasnika, kaže Tufegdžić. Ona dodaje da je važan element kontrola prostora i da zaposleni ne smeju sedeti leđima okrenutim ulazu jer su tada mišići napeti. Koncentracija je na najvišem nivou kada se gleda ka ulazu. Ako to prostor ne dozvoljava rešenje su ogledala. Efikasnost u velikoj meri ima veze sa položajem radnog stola koji nikako ne sme biti postavljen uz zid jer tako upija energiju. Takođe, biljke u malom prostoru nisu preporučljive, naročito ne velike. Za Tufegdžić, „kancelarija iz snova“ pre svega mora imati ulaz na najboljem mogućem mestu sa neprekidnim tokom energije gde se aktivnosti nadovezuju. Ulaz je mesto okupljanja energije koja ima tendenciju da se sakuplja i odatle distribuira, pa to mora biti slobodan prostor bez nameštaja. Izbor nameštaja za ostatak poslovnog prostora zavisi od vrste delatnosti. Naša sagovornica ističe da često nailazi na nisko okačene slike, pa upozorava da na taj način one sabijaju energiju. Ukoliko u kancelariji radi više zaposlenih stolove je dobro postaviti jedne iza drugih u pravilnom položaju u odnosu na zidove i vrata. Interesantno je spomenuti da po feng shiju osoba koja sedi najbliže vratima biće „najnemirnija“ i najviše će izlaziti.



Zdravstveni problemi zaposlenih

Osim stresa koji je tesno povezan sa modernim načinom života i preokupacijom poslom zaposleni, prema rečima dr Dejana Mitrašinovića, fizijatra opšte bolnice Bel Medic, najčešće pate od problema sa kičmom i gojaznošću. Preko 70 odsto zaposlenih koji rade kancelarijski posao ima problema sa kičmom. Uzrok su neadekvatno opremljen poslovni prostor, sedeći način života, rad za kompjuterom u dužem vremenskom intervalu. Najveći udeo u tome ima loš položaj monitora, kaže dr Mitrašinović. Iskrivljen, nepravilan položaj glave uzrok je bolova u vratu, ramenom pojasu, ponekad vrtoglavice. Monitor mora stajati direktno ispred i u nivou očiju. Usled neadekvatnih stolica i neadekvatnog položaja kompjutera na udaru je krsni, donji deo kičme. Akutno oboljenje kičmenog stuba u najvećoj meri posledica je nedovljne fizičke aktivnosti. Kao drugi po redu problem današnjih zaposlenih dr Mitrašinović ističe gojaznost koja je uzrok mnogih drugih oboljenja – dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, problema sa srcem...vrlo često na udaru je i vid. Muskulatura čoveka od predugog sedenja oslabi, a nedostatak anatomskih stolica u većini kompanija ne ide u prilog zaposlenima. Naš sagovornik ističe da je Srbija još uvek pri dnu lestvice po adekvatnoj opremljenosti kancelarija, a da je pet osoba maksimalan broj zaposlenih za rad u jednoj prostoriji. Prevencija zdravstvenih problema zaposlenih svakako su anatomske stolice, pravilno podešavanje visine i nakrivljenosti monitora, visine kućišta i tastature, položaj klime...Prostorija za rad mora biti dobro osvetljena, a najbolje je da svetlost pada bočno. Na kraju ako znamo da je za oporavak od akutnih bolova kičmenog stuba, na primer, potrebno deset dana do dve nedelje i to ukoliko se pravilno leči i ako se to prevede u novac koji odsustvom zaposlenih kompanija gubi, jedini zaključak koji se može izvesti je da je adekvatno opremanje kancelarija itekako isplativo u poređenju sa gubicima koji nastaju odsustvom najdragocenijeg resursa svake kompanije – njenih zaposlenih.


Kako to radi Siemens

Kompanija Siemens koja se bavi proizvodima i rešenjima u oblasti elektrotehnike ima oko 475.000 zaposlenih čiji se radni prostor uređuje po unapred definisanim pravilima. Kako kaže Ana Popović, rukovodilac odeljenja za korporativne komunikacije u Siemens d.o.o Beograd, ova kompanija ima posebnu službu GPL (General Procurement and Logistic), koja po unapred definisanim pravilima brine o radnom prostoru, svakom zaposlenom obezbeđuje sto i stolicu, dok se ostali kancelarijski materijal bira iz trenutne kompanijske ponude. Tehničku opremu obezbeđuje centralna služba CIO (Central Information and Operation) koja svakom novom zaposlenom obezbeđuje personalni računar sa pratećim programskim paketima u zavisnosti od radnog mesta.


„Obe službe su centralne službe i kao takve postoje u celom svetu. Za potrebe kompanije Siemens d.o.o Beograd lokalna firma izgradila je zgradu po Siemens standardima. Kancelarijska oprema se bira za ceo poslovni objekat jedne lokalne kompanije. Ne postoji jasno pravilo o tome da li su zaposleni jednog sektora u jednoj kancelariji ili svako ima svoju. Praktikujemo „open space“ raspored sa idejom da timski rad uvek donosi samo dobrobit koja uz moguću privatnost svakog zaposlenog donosi uspehe“, ističe Popović.


Kineska mudrost

Radna soba i kancelarija su sedišta intelektualnih aktivnosti. Od uređenja i položaja stola u njima u odnosu na ulaz, vrata i prozore, zavisi i uspeh ovih aktivnosti. Zato, dok sedimo za radnim stolom, iza naših leđa treba da bude zid, jer to daje osećaj sigurnosti i obezbeđuje podršku okruženja. U feng shuiju se smatra da ispred radnog stola treba da ima nešto slobodnog prostora da bi u aktivnosti koju obavljamo mogli da se razvijamo i napredujemo. Slike koje se nalaze pored radnog stola imaju veze sa podrškom koju sebi dajemo u onome što radimo, pa mogu ojačati naše osećanje uspešnosti ili ometati dostizanje ciljeva.



Piše: Ivana Ristić
i.ristic@emagazin.co.yu


Poziv na pretplatu www.emagazin.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.