Izvor: eKapija | Sreda, 20.01.2016.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Unapređenje poslovanja primenom modela zarada prema radnim učincima

Model zarada prema radnim učincima obezbeđuje plaćanje povećanih ili smanjenih učinaka u skladu sa ugovorom i Zakonom o radu. Ovo predstavlja osnovni aspekt koji čini model zarada prema radnim učincima korisnim za preduzeća i privlačnim za zaposlene.

Preduzeća imaju koristi od primene, zato što motivacioni efekat nije ograničen samo na jednu ekskluzivnu grupu u preduzeću (često samo na prodaju i rukovodioce) nego svi zaposleni dobijaju priliku da poboljšaju svoje mesečne zarade u skladu sa njihovim individualnim i timskim učincima. Ovaj aspekt stimuliše radne učinke merene u odnosu na unapred definisane ciljeve kroz celu organizaciju.

Primena modela zarada prema radnim učincima dovodi do unapređenja radnih učinaka na nivou cele organizacije što značajno povećava profit.

Koje kompanije imaju najviše koristi?

Kompanije koje se takmiče na slobodnom tržištu suočavaju se sa konkurencijom. Uvođenje modela zarada prema radnim učincima pruža preduzećima šansu da unaprede korporativnu kulturu zasnovanu na motivaciji za dostizanje radnih učinaka i to kroz celu organizaciju. Primena modela zarada prema radnim učincima predstavlja način da se sustignu i preteknu konkurenti, čineći da cela organizacija ima više motivacije za uspehom.

Jačanje uloge rukovodilaca kroz primenu modeli zarada prema radnim učincima

Primenom modela se redefiniše odnos između rukovodilaca i zaposlenih. Odnos postaje jači i ciljno usmeren na radne učinke, a radni učinci postaju vidljivi kroz celu organizaciju.

Odnos rukovodilaca i zaposlenih jača kroz proces postavljanja ciljeva i zajednički interes dostizanja ciljeva. Zaposleni kroz učešće u procesu postavljanja ciljeva shvataju da je dostizanje ciljeva za ugovorenu zaradu neminovnost i da rukovodioci znaju kako mogu da se dostignu ciljevi, kao i da je njihov zadataka da im pokažu kako da rade za uspešno izvršenje planiranih učinaka.

Formalni proces postavljanja ciljeva i unapređenja i ocenjivanja radnih učinaka čini da rukovodioci i zaposleni razmišljaju šta mogu da dostignu u određenom vremenskom periodu u svojoj oblasti odgovornosti. To stvara radnu energiju i podstiče motivaciju koja pokreće zaposlene na predanost poslu i dostizanje ciljeva, bez potrebe da rukovodioci stalno proveravaju i podsećaju na rad.

Aktuelni podaci o radnim učincima su vidljivi zaposlenima, rukovodiocima, ljudskim resursima i kontrolingu što daje mogućnost rukovodiocima da podrže zaposlene da unapređuju učinke u toku meseca i dostignu ciljeve, pre ocenjivanja radnih učinaka i time argumentuju da su zaradili ugovorenu zaradu. Ovakav pristup radnim učincima jača ulogu rukovodilaca.

Vlasnici kapitala obezbeđujući poslovno informacioni sistem za primenu modela zarada prema radnim učincima daju rukovodiocima moćan alat za podršku zaposlenima da upoređuju planirano i izvršeno i da stalno poboljšavaju radne učinke u njihovoj oblasti rada. Ove tačke koje smo naglasili razvijaju novu kulturu radnog učinka i stvaraju aktuelne informacije o radnom učinku za donošenje odluka zasnovanih na činjenicama.

Implementacija model zarada prema radnim učincima

Povraćaj investicija uloženih u dogradnju modela zarada prema radnim učincima i Poslovno Informacioni Sistem za primenu modela nastaje u prvom mesecu primena modela.
Primena modela se vrši kroz tri koraka.

Prvi korak, predstavlja odluku vlasnika kapitala da implementira model zarada prema radnim učincima.

Drugi korak, predstavlja implementaciju za sve rukovodioce sa odgovornošću za prihod i troškove.

Treći korak, obuhvata primenu modela zarada na radnim mestima svih zaposlenih.

Sa ovakvim pristupom preduzeća postižu unapređenje radnog učinka od 15 -20 procenata i to u godini u kojoj implementiraju model.

Podrška "Manage Tools PIS"-a daje disciplinu za primenu i garantuje stabilnost unapređenja poslovanja kroz vreme.
"Manage hrs" d.o.o je specijalizovano preduzeće za unapređenje poslovanja kroz primenu modela upravljanja ciljevima i zarada prema radnim učincima uz korišćenje "Manage Tools PIS"-a.

"Manage" za klijente obezbeđuje poslovno infromacioni sistem i konsalting usluge.

Autor teksta: Pelagija Vranić, direktor "Manage" d.o.o.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.