NavMenu

(E Magazin) Pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što pošaljete e-mail

Izvor: e Magazin Sreda, 22.06.2005. 15:45
Komentari
Podeli

UPUTSTVA ZA E-MAIL KOMUNIKACIJU

Koje zamke e-maila je potrebno izbeći da bi vaša poslovna komunikacija uvek bila jednako efektna?

E-mail je neophodan u slučajevima kad je reč o složenoj informaciji, kada informaciju treba sačuvati, kad na informaciju treba reagovati i kad je važno da ne dođe do nesporazuma oko onog što je rečeno

Elektronska pošta je revolucionarno raširila način komuniciranja, učinivši ih ne samo bržim već i globalno dostupnim. Primera radi, urednici neće obaveštavati saradnike o proslavi godišnjice časopisa ponaosob (telefonom ili pri susretu), več će poslati "grupno pismo" u kojem će stajati sve važne informacije. Time se veoma smanjuje utrošak vremena, s jednakom efektivom u komuniciranju. Ipak, da bi stvari ovako "idealno" funkcionisale, morate voditi računa - elektronska komunikacija poseduje i tu manu da predstavlja krajnje sveden medijum, jer se e-mail komunikacijom gubi veliki deo kvaliteta koji su sadržani u "face to face" razgovorima. Primalac e-maila za razliku od, na primer, učesnika telefonskog razgovora koji, iako ne vidi sagovomika, može da sazna više o tome šta on želi da mu saopšti (na osnovu boje glasa, govorne intonacije i niza drugih faktora koji dodatno oblikuju razumevanje izgovorenog), pravu sliku o stanju pošiljaoca i temi komunikacije može da stekne samo iz sadržaja mejla koji mu je upućen. Ni taj problem nije nerešiv. Da biste napisali mejl kako treba i dobili željeni fidbek, potrebno je da sledite nekoliko uputstava koje ćemo izložiti.




Pripazite na... i nemojte da...

Elektronska pošta može da bude korisna za slanje poverljivih informacija, jer kompjutersko „poštansko sanduče“ jedne osobe, teoretski, može da koristi samo ta osoba uz pomoć šifre. Ali, nijedan kompjuterski sistem nije neprobojan i dovoljno je da napišete i kažete nekom svoju šifru - i drugi će moći da čitaju vašu poštu. Kao što pošta nije uvek privatna, pošta i vesti su danas na udaru falsifikovanja koje je manje ili više teško utvrditi. Upotrebite zdravu logiku pre nego što zaključite da je pošta istinita. Ukoliko vam sistem dozvoljava da prosledite poštu (forwarding), pazite se kruženja. Proverite da niste uključili prosleđivanje na nekoliko hostova, čime se poruka koja je poslata vama vrti u bezbrojnom krugu od jednog kompjutera do sledećeg itd. Nemojte upotrebljavati smajlije, izuzev ako ih koristite da označite način govora. Ne budite uvereni da će primalac biti zadovoljan vašom porukom ukoliko ukljućite smajli ili da ćete time ublažiti uvredu. Norme na koje ste navikli u odredenoj e-mail sredini ne moraju važiti za širu e-mail komunikaciju sa drugim korisnicima intemeta. I za kraj evo još nekoliko korisnih saveta: organizujte ono što pišete; izbegavajte duge reči i rečenice i žargon; nađite najjednostavniji način da kažete ono što želite; potrudite se da kad upotrebljavate reči "to" i "ovo" primaocu bude jasno na šta se one odnose; upotrebljavajte pravilno pravopisne znake, kao i prikladni stil pisanja.


Pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što pošaljete e-mail:
-
Da li zvuči logično?
- lma li previše suvišnih reči?
- Da li su rečenice kratke?
- Da li je napisano jednostavnim jezikom?
- Da li je oblik odgovarajući?
- Da li sam jasno izrazio ono što sam hteo da kažem ili šta želim da bude preduzeto?



piše: Biljana Ivanović
b.ivanovic@emagazin.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.