Izvor: eKapija | Srijeda, 23.05.2012.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nedžad Begović, reditelj i scenarista

Nedžad Begović rođen je 1958. godine, u Bijeljini. On je filmski reditelj i scenarista, a radio je animacije, dokumentarce, kratke filmove i TV serije.

Sa svojim ranim filmovima osvojio je brojne nagrade, kao što su Zlatna medalja za najbolji animirani film (Beograd 1985.), Nagrada žirija za najboljeg debitanta (Tampere 1986.), Posebno priznanje žirija (Štutgart 1986.), Priznanje omladinskog filmskog centra (Oberhausen 1987.), Velika zlatna medalja za najbolji kratki film (Beograd 1991.).

Tokom rata je od 1992. do 1995. bio aktivni filmadžija i bio je uključen u produkciju filmskog projekta SA-LIFE, za koji je produkcija SaGA osvojila brojne nagrade, uključujući nagradu Evropske filmske akademije FELIX. Njegov film SASVIM LIČNO svoju svjetsku premijeru imao je na Tribeca filmskom festivalu u New Yorku. Od 1985. godine član je Udruženja filmskih radnika.

Filmografija:

2010. - JASMINA, igrani

2007. - TERETLI POS`O, dokumentarni.

2005. - SASVIM LIČNO, igrano-dokumentarni

2000. - PROVOKATOR, animirani

1995. - FADILA, dokumentarni.; PRIREDBA, dokumentarni

1994. - RAT U DJECI, dokumentarni

1993. - WAR ART, dokumentarni

1992. - STABLO, KLINCI I GIZELA, kratki

1991. - LOBOTOMIJA, eksperimentalni

1990. - NESANICA, animirani

1989. - AMEBA, animirani

1988. - POSLJEDNJI VALCER, dokumentarni

1987. - HOMO DUPLEX, animirani

1986. - DVA JARCA, animirani

1985. - EKG, animirani

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.