Izvor: eKapija | Sreda, 11.09.2013.| 13:55

Čvarkov Đorđe, glavni arhivator - Ovi sa jogurtom srušili mi snove

Nekada se živelo, putovalo

Državni posao nedosanjani san srpskog radnika. Plata fiksna, radno vreme fleksibilno. Sindikat jak, disciplina slaba. Rekreacija ne ulazi u odmor, a ferije traju više od 30 dana. Ali, nije sve med i mleko.

- Nema više sreće ni na državnom poslu - kaže sa setom Čvarkov Đorđe, glavni arhivator.

U ekskluzivnom intervju za "eKapiju" otkriva da državni posao ima jednu manu, ali baš veliku....

eKapija: Gospodine Čvarkov, u poslednje vreme ste veoma popularni. Da li Vam često traže savete?

- Ne baš, mada sam uvek spreman da posavetujem i to čak na ličnom primeru… Mlađe kolege neće da slušaju moje savete jer su, da kažem, ko i svi mladi poludebilne osobe. Ali stariji me saslušaju…. Evo da vam dam primer! Baš pre koji dan me je zvao uzgajivaČ CVERGLANKI iz Gostivara, Goce Vo Gostivar, on je tamo seoski krez, da me pita kako da napravi da trtica njegovih pipika bude uvek prhka….Reko sam mu: "Istrčavanje, istrčavanje i samo istrčavanje!"

eKapija: Ceo svoj radni vek živite san mnogih Srba. Zašto je i dalje državni posao najomiljenije radno mesto u našoj zemlji?

- Ma nema više sreće devojko draga ni na državnom poslu, nekada se živelo, malo – malo pa regres, pa trinesta plata, pa dodatak na zimnicu, pa se putovalo, ja sam, neznam dal sam vam to reko, kad je Marjanović bio direktor bio zamenik generalnog znate… Op danas idemo u Čad da prodajemo čačkalice, pa sutra u Estoniju po belu ribu, ja sam znao po dva meseca da putujem, pa sindikalna odmarališta, pa polutke…. al ondak dođoše ovi sa jogurtom i srušiše mi snove…. Sad samo brojim do penzije znate…

eKapija: Ima li državni posao neku manu?

- Ima! Direktor! On uvek ima manu! Promenio sam ih ko čarapa i nijedan nije bio dobar…

eKapija: Koji je najteži radni zadatak koji Vam je poveren?

- Slovenija! Postojna! Drugarica Aleš Bednjanka iz Privredne Kompre Slovenije i drug Smajo Zekarič iz KP Slovenije vodili nas u tu jamu Postojnu. I tamo me Marjanović gurno ramenom a ja buć u jezerce puno čovečijih ribica… Inače ja se gnušam tih želatinoznih, ljigavih životinjica.. I kad ih vidim na televizoru odma kanal prebacim…

eKapija: Imate li neki savet za privatne fime? Šta bi poslodavci trebalo da urade kako bi radnici zavoleli "rad kod privatnika"?

- Treba da skrate radno vreme, da povećaju plate, da daju više godišnjeg odmora i da svaki mesec nagrade radnike sa polutkama ili zamrznutim pilićima… Evo baš u tu svrhu neću da reklamiram ali ako nekom trebaju pipike nek se obrati Čvarkov Đorđu, Pejićevi Salaši, Put Šajkaškog odreda BB, Novi Sad.

eKapija: Kakvo je Vaše mišljene o multinacionalnim kompanijama?

- Dobro ako su državne….. Inače volem zadruge….. Evo i mi smo se udružili u jednu, nebi da reklamiram, ali ako trebaju pilad nek se obrate Čvarkov Đorđu, Pejićevi Salaši, Put Šajkaškog odreda BB, Novi Sad.

eKapija: Priča se po čaršiji da ste Vi pored državnog posla i preduzetnik. Hoće li biti, kao se to popularno kaže, "otvaranja novih radnih mesta" na Vašoj farmi?

- Pa mi već imamo zaposleno 5 ljudi… Ja sam Direktor generalni, baba je savetnik, Frau Šilovička vodi računovodstvo, Žika je pomoćni radnik, niska ne kvalifikovana radna snaga… Neznam dal sam vam reko, on je alkoholičar… Nema veze… I Šanjika za održavanje električnih instalacija…..Neće biti novih primanja do daljnjeg, ili dok neko ne uzme otpremninu…..

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.