Izvor: eKapija | Sreda, 17.04.2013.| 09:49

Vitra design museum u Beogradu - Izložba minijatura stolica od 18. aprila do 17. maja

Zamislite kada bi "Volkswagen" otvorio muzej o dizajnu automobila, da "Chanel" formira muzej o modnom dizajnu ili "Boeing" o dizajnu aviona, ali ne kao korporativnu istoriju, već posvećen nasleđu i razvoju dizajna u domenu automobilizma, mode odnosno avioindustrije. Muzej posvećen dizajnu stolice od industrijske revolucije do kraja dvadesetog veka je osnovala švajcarska kompanija "Vitra", svetski lider u proizvodnji nameštaja.

Godine 1980. entuzijazam vlasnika kompanije "Vitra" Rolfa Felbauma (Rolf Fehlbaum) i kreativnost kalifornijskog arhitekte Frenka Geria (Frenk Ghery) su omogućili osnivanje Vitra Design muzeja. Jedna od najznačajnijuh i najzanimljivijih kolekcija ovog jedinstvenog muzeja je kolekcija minijatura stolica. Izradu minijaturnih stolica muzej započinje pre više od dvadeset godina.

Proizvodnji je prethodila saglasnost svakog od dizajnera ili njihovih naslednika da se može koristiti autorski dizajn. Kolekcija minijatura sadrži 100 klasika - 100 stolica koje su obeležile proizvodnju nameštaja u dva veka, od 1850. do 1990. godine.

Malo koji proizvod je takav izazov za arhitekte, dizajnere i umetnike poput stolice. Od sveg nameštaja, ljudsko telo ima najbliži odnos sa stolicom. Ovaj predmet je istovremeno eksperimentalni izazov, odraz razvoja ljudskog društva i skulpturalni objekat u prostoru.

Od prve industrijski proizvedene stolice u fabrici braće Thonet, preko totalnog dizajna Jozefa Hofmana (Jozef Hoffmann), legendarne BARCELONE koju potpisuje Mies van den Rohe, pa sve do prvih plastičnih stolica američkog dizajnera Charles Eames-a i futurističkih modela Philip Stark-a, stolica je oličenje savršenog odnosa lepote, materijala i funkcionalnosti. Proizvodi kao što je "Chaise lonuge" od Korbizjea ( Le Corbusier) i " Ribbon chair" od Polana ( Pierre Paulin) su danas poznati kao umetnička dela i nalaze se kao kultni predmeti u muzejima i kolekcijama širom sveta.

Na izložbi 100 klasika kroz razvoj proizvodnje stolica možete pratiti istoriju arhitekture, tehnologije i društva. Minijature pružaju izvanredan uvid u svaki detalj izrade. U potpunosti su verne originalu sa očiglednom pažnjom i namerom da uvaže ideju i zamisao konstruktora prave stolice. To i jeste lepota ovih predmeta i cele izložbe - nepogrešiva podudarnost sa izvornim proizvodom.

Minijature su izrađene u razmeri 1:6. Izložba predstavlja stolice, na kao izolovan fenomen, već objašnjava mesto i ulogu ovog predmeta u kulturnom i istorijskom kontekstu. Modeli su podeljeni u 10 grupa, prema vremenskim epohama. Izložbu prate reprodukcije crteža i fotografija autora. Postavka je uređena tako da su uz modele pripremljene informacije o socijalnim , ekonomskim i kulturnim okolnostima koje su uticale na rad autora i izvedbu proizvoda.

Izložba "100 klasika-stolice koje imaju mesto u istoriji" je obišla čitavu planetu. U Beograd stiže zahvaljujući kompaniji "Nitea" koja je zastupa "Vitra"-u u našoj zemlji. "Nitea" je nekoliko godina organizovala izložbe "Dream Office", konkurs za mlade dizajnere, izložbu o radu i životu bračnog para Eames, izložbu o radovima Jozefa Hoffmanna. "Nitea" je vodeća kompanija u Srbiji i regionu za opremanje poslovnih, ugostiteljskih, javnih i rezidencijalnih prostora.

Izložba će trajati od 18. aprila do 17. maja u prostoru komapnije "Nitea", Žorža Klemansoa 19, Kompresor hala Beograd.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.