Izvor: Ekonomist magazin | Ponedeljak, 07.08.2006.| 16:09

Priča o vinu KROKAN sa Srebrnog ostrva, na Tisi, kod Novog Bečeja

Vino Krokan sa Bisernog ostrva, mrtvaje Tise, cenjeno je, međutim, za stolovima diplomata i džet-seta. Ono malo što se nađe u slobodnoj prodaji dostiže cenu i od 20 evra za litar.

Ipak, osnivač sorte grof Gedeon Rohonci je, krajem 19. veka, kremu Londona i Pariza pakovanja od šest polulitarskih butelja prodavao, preračunato po kupovnoj moći novca, čak za 600 evra!

Sorta grožđa "muskat krokan" je iz Alžira, preko Francuske, stigla na Biserno ostrvo i, kako zahteva rastresitu, peskovitu i aluvijalnu podlogu sa dosta sunca, opstala je samo na rukavcu Tise, nastalom sredinom 18. veka kada je, tada brza i poplavna, panonska lepotica na više mesta meliracionim radovima skraćena za 360 km i usporena. Krajem veka, bečki dvor je odlučio da zemljište u Turskom Bečeju (Novom Bečeju) proda trgovcima cincarske, jermenske i srpske narodnosti. 650 jutara na adi je otkupio Pavle Hadžimihajlov, dok je imanje grofu Gedeonu Rohonciju u miraz donela Izabela, unuka Hadžimihajlova.

Grof plejboj

Mada bez zemljoradničkog iskustva, grof se strasno upustio u uzgoj voća i vinograda i proizvodnju vina. Bio je i preteča marketniga u nas: na svetskoj izložbi 1890. godine u Parizu dobija prvu nagradu za "korpu bresaka". Posebnu pažnju je poklanjao ekskluzivnim vrstama, pa je gajio i prodavao tada gotovo nepoznate dinju, ananas, jagodu... Pažnju je poklanjao i ambalaži, dok je žig na pakovanju garantovao originalnost robe i bio jedna vrsta zaštite robne marke.

Sorta je podložna bolestima, osetljiva prema sivoj plesni i niskim temperaturama, zahteva svakodnevnu negu i ne postoji perspektiva da se sorta proširi i masovnije gaji. List je srednje veličine, petodelan, sa ošrim zupcima, bobice su okruglaste, mase do grama, žuto-zelene boje, prepoznatljivog ukusa i mirisa. Peskovita podloga je nezamenjiva i na živom pesku se može gajiti i nekalemljena. Vino u širi sadrži 18-20 odsto šećera, sadržaj ukupnih kiselina varira od šest do sedam grama po litru, a vino sadrži gotovo upola manje i šećera i kiselina.

Gedeon Rohonci je posebnu pažnju posvećivao buradima za vino i presi, čak je izgrađena i pruga uskog koloseka kojom se vino transportovalo do stanice u Bečeju. Grof je bio ljubitelj novca, žena, karata, lova... - plejboj u svom vremenu, pa je jednom, kaže legenda, iste noći izgubio i povratio i imanje i suprugu Izabelu! Mitska predstava doprinela je brendovanju krokana, pa je i nakon posleratne nacionalizacije Krokan bio rado služen za stolom Josipa Broza i njegovih najuvaženijih gostiju.

izvor : www.ekonomist.co.yu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.