NavMenu

Zašto Grci sade bandere i žbunove ispred putokaza ?

Izvor: eKapija Petak, 17.08.2012. 10:03
Komentari
Podeli

Verovatno zbog svudaprisutnih GPS uređaja po kolima, a i zbog tradicionalne komunalne štednje, sve je manje putokaza na grčkim putevima. Doduše, i oni koji postoje, poprilično zbunjuju, pošto se ne menjaju, pa Vas smerovi ka Solunu vode ka Solunu, a možda i ne vode u taj grad, jer je neka trasa, recimo, godinama praktično "nemoguća misija".

Kao što kod makedonskih puteva i autoputeva jedne godine budu građevinski radovi, pa se postave ograničenja brzine od 80, 60, 40, pa i 20 km/h, a onda se radovi završe, godine prođu i znakovi usporenja ostanu - na sreću i moguće poboljšanje životnih uslova pripadnika policije... tako i kod Grka, jedne godine se napravi izlaz sa puta ka gradu, pa obilaznica oko grada, pa drugi izlaz, a putokazi ostanu – isti. Što bi se reklo "Svi putevi vode u Rim".

Zato, ako idete po prvi put pored Soluna, nije loše pogledati na internetu "SAT patrole", ne bi li čuli "ne idite na prvi izlaz, ne idite ni na drugi, možda je dobar treći, a najbolji je četvrti ....."

I još nešto, vezano za putokaze. Dobije tako neko od Grka zadatak da postavi signalizaciju, kasnije drugo javno preduzeće preuzme zadatak da postavlja bandere i rasvetu, pa im bude lakše da iskoriste postojeću betonsku ploču putokaza i ispred te putne informacije postave banderu. Neko treći onda dobije posao ili inspiraciju da sadi zelenilo, prvenstveno tuje i lijandere, a on donese malu biljku, koja posle nekoliko godina poraste, ponosno se proširi, a od putokaza ostane samo skrivena naznaka, koja viri iza bogate biljke.

Ima još jedna specifičnost. Grci su neke nove putokaze, verovatno zbog uočenih prethodnih problema, postavili vrlo visoko, ali i da bi otežali posao navijačima PAOK-a, Olimpijakosa, Arisa, AEK-a, Panatenaikosa - da ne kreče grafitima ove putokaze za sluđene turiste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.