NavMenu

Avantura u "Orlovom gnezdu" - Ljubitelj ekstremnih sportova otvorio ranč u zapadnoj Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.10.2011. 15:31
Komentari
Podeli

Na tromeđi požeške, valjevske i gornjomilanovačke opštine svoje stanište su pronašla tri para orlova mišara koji su zaštićena vrsta u Srbiji. Na tom prostoru nadmorske visine 520 m, svoje mesto za hobi i posao, površine 50 ha, pronašao je ljubitelj ekstremnih sportova Daniel Vorkapić i otvorio ranč "Orlovo gnezdo". Kamp ekstremnih sportova u Tometinom polju omogućava gostima relaksaciju u netaknutoj prirodi, a i uživanje u raznolikim aktivnostima kao što su streličarstvo, pešačenje, sportsko penjanje, sportski ribolov, paraglajding, biciklizam i druge.

- Godinama se bavim ekstremnim sportovima tako da sam želeo da stvorim mesto za sebe, ali i za sve ljubitelje avantura i prirode. Gosti nam dolaze na dnevne izlete, a ima i dosta onih koji borave u kampu smeštenom u okviru ranča 5-7 dana. Posebnu pažnju poklanjamo najmlađima i uslovima za njihov dobar provod na ranču, jer nam često dolaze porodice – kaže u razgovoru za "eKapiju" Daniel Vorkapić, vlasnik ranča "Orlovo gnezdo".

Rekreacija u prirodi

Za one koji vole pešačenje u prelepom prirodnom ambijentu ovde su obeležili nekoliko staza – od najkraće Šarene staze dužine 3,5 km do Marjanovog klika dužine 12 km za one koji imaju dosta kondicije. Za bicikliste je rezervisana ruta oko Maljena do Kraljevog stola.

- Organizujemo i off-road sa 5 do 10 vozila. Spust je ka Kamenici, Tometinom polju, kroz pašnjake, šume i vidikovce, a onda opet natrag u "Orlovo gnezdo" – napominje naš sagovornik.

"Orlovo gnezdo" se pobrinulo i za ljubitelje sportskog penjanja. Ranč poseduje stenu sa više od 20 penjačkih smerova uređenih za ovaj ekstremni sport.

Vorkapić kaže da je dosta posetilaca ranča zainteresovano za streličarstvo. Uz poligon i stručno osoblje, gostima je omogućeno da se oprobaju u ovoj drevnoj veštini. U ponudi su individualni kao i grupni (od 5 do 10 polaznika) časovi osnova streličarstva.

Posetioci koji žele da lete iznad "Orlovog gnezda" mogu da se oprobaju u padobranskom jedrenju, jer se ovde organizuju i kursevi paraglajdinga. U ponudi je jednodnevni, dvodnevni i trodnevni kurs,a po želji korisnika organizuju i tandem letove. Svaki polaznik, po završetku kursa dobija CD sa video materijalom, fotografije kao i povelju o završenom pohađanju kursa.

Roštiljanje i kampovanje

Gostima u "Orlovom gnezdu" omogućeno je da spreme hranu po želji, jer raspolaže sa tridesetak uređenih ognjišta idealnih za roštiljanje. Svako ognjište ima obezbeđenu rešetku, drva, kao i kese za otpad. Dnevni zakup je 1.000 dinara za najviše 10 osoba. Sezona roštilja se otvara za 1. maj, odnosno za tradicionalni uranak.

- Za goste koji bi želeli da ostanu nekoliko dana obezbeđeni je kamp. U svetu je kampovanje dosta popularno, ali kako su kampovi u Srbiji neuređeni, retki su strani turisti. Naš kamp je veoma uređen sa kompletnom infrastrukturom. Često su nam dolazili stranci, iz SAD, Meksika, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Mađarske i drugih zemalja.

U okviru kompleksa smešten je restoran na otvorenom, gde se spremaju nacionalna jela.

- Gosti mogu da biraju da li će da budu usluženi u našem restoranu ili će sami da roštiljaju. U restoranu se mogu naći jela sa roštilja, svadbarski kupus, teletina i jagnjetina ispod sača i drugi domaći specijaliteti.

Avantura za celu porodicu

Mališani se ovde mogu zabaviti na drvenoj kućici, igrati u pesku, oprobati u odbojci, čak i kupati, a i oprobati u streličarstvu.

- Želimo da pružimo što više sadržaja za celu porodicu. Muškarci se često opredele za ribolov, žene za pešačenje, a decu bez brige mogu da ostave u našem dečjem igralištu gde će se za njih pobrinuti animatori. Planiramo da za sledeću sezonu organizujemo i gimnastiku i jogu na otvorenom koja je posebno interesantna ženskoj populaciji – navodi Vorkapić.

Kako kaže naš sagovornik, dosta su posećene "školice sporta" gde dolaze deca iz Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva i drugih gradova kako se upoznala sa životom u prirodi. Nauče da postavljaju šator, pripremaju hranu, penju se na stenu, rade gimnastiku u prirodi…

U planu zaleđeni vodopad, klizalište na otvorenom, restoran i smeštajni kapaciteti

- Planiramo da u narednom periodu izgradimo zatvoren restoran, kao i smeštajne kapacitete. U planu je i organizacija različitih manifestacija, kao što su "dani gljiva" kad je sezona ili branje lekovitog bilja kojima su bogati ovi krajevi. Takođe, u okviru kompleksa bismo želeli da otvorimo ergelu konja sa školom za jahanje – najavljuje sagovornik "eKapije".

Kako bi omogućili svojim gostima da uživaju i u zimskim aktivnostima, za sledeću sezonu je predviđeno otvaranje klizališta na otvorenom, kao i zaleđenog vodopada za pripreme za alpinizam.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.