Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 20.02.2020.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Liči - Azijska trešnja koja sprečava razvoj kancerogenih ćelija

(Foto: YouTube/screenshot)
Liči ili azijska trešnja tropsko je voće poreklom iz jugoistočne Azije. Zanimljivog je izgleda i slatkog ukusa, a sadrži pregršt vrednih nutrijenata, te aktivne sastojke poput flavonoida. Ovo egzotično voće, prema istraživanjima, spada u red prirodnih boraca protiv raka jer sprečava razvoj ćelija zloćudne bolesti.

Liči ima malo kalorija, bogat je dijetalnim vlaknima, pa je veoma važan u menijima za mršavljenje. Oligonol, koji se nalazi u ličiju, ima antioksidantna i antivirusna dejstva. Azijska trešnja vam pomaže da poboljšate cirkulaciju, smršate i zaštitite kožu od UV zraka. Liči, kao i citrusne voćke, ima mnogo vitamina C, čak 40% više od pomorandže, vitamine B kompleksa, minerale, beta-karoten.

U tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje kašlja, nadutosti, čira na želucu, dijabetesa, te pretilosti. Liči ima hipoglikemijsko, antioksidativno, antitumorno, antibakterijsko, antitrombocitno, analgetsko, diuretsko i antivirusno delovanje.

Istorijat i izgled

Liči je omiljeno voće u Kini, gde se inače i uzgaja već preko 4.000 godina. Prva knjiga napisana o voću bila je posvećena upravo ličiju. Smatraju ga najboljom biljkom, koju su cenili i kineski carevi.

Nekada su se ličijem plaćali porezi, a danas se poklanja za Novu godinu. Na Tajlandu postoje čak i festivali posvećeni ovom voću. Ako vam neko u toj zemlji pokloni liči, znači da vas mnogo voli i spreman je da vam ponudi brak.

Liči je suptropska biljka, koja leti koristi visoku temperaturu i vlagu, a prezimi i na hladnoći koja se ne spušta ispod nule. Drvo je zimzeleno sa tamnozelenim sjajnim listovima i naraste između 10 i 15 metara. Danas je poznato oko 100 sorti ličija.

Kora ličija je crvenkastosmeđe boje, a ispod je prozirno meso koje obmotava košticu. Kada se ovo voće priprema za jelo, mora se nožem zaseći kora i napraviti mali rez, a tada je koru lako oljuštiti prstima. Prozirno meso iseče se napola i iz njega izvadi koštica. Najbolje je kada se ova čupava trešnja jede sveža, a ne iz konzerve ili sušena, jer tada gubi dragoceno gvožđe i vitamine.

Ukusan miks

Kod konzumiranja ličija izbegavajte plodove tamnije boje i ispucale kore. Liči možete jesti sam, a plod je sladak, specifičan i podseća na mešavinu jagoda i kruške. Izvrstan je za voćne salate i odlično se kombinuje s mangom, dinjama i trešnjama.

Od ove voćke možete napraviti i ukusan smuti, ako izmiksate u blenderu jednu šolju svežih liči trešanja, breskvu i šolju zamrznutih jagoda.

Delotvornost ličija

- održava telesnu težinu;

- poboljšava cirkulaciju;

- štiti kožu od UV zraka;

- bori se s upalama i jača imunitet;

- sprečava nastanak srčanog i moždanog udara;

- održava zdravlje kostiju;

- pomaže u problemima sa štitnom žlezdom;

- pomaže u jačanju krvi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.