NavMenu

Iz Vrbasa kod Banjaluke izvučen srednjovekovni mač (VIDEO)

Izvor: Nezavisne novine Petak, 18.10.2019. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Andreas Schau)
Srednjovekovni mač, koji je nedavno pronađen zaboden u kamen u reci Vrbas nedaleko od Banjaluke, izvučen je iz vode, potvrdila je Ivana Pandžić, arheolog ronilac.

Pandžićeva kaže da je mač u odličnom stanju, te da su već počeli prvu fazu zaštite mača pre transporta.

- Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u stenu malo oštećen, nedostaje mali dio vrha. Mač će sada biti prevezen u Muzej Republike Srpske, a sa nama je danas kolegica iz Instituta za konzervaciju iz Beograda, koja je odmah pristupila zaštiti - rekla je Pandžićeva.

Ističe da će mač biti sve vreme u Muzeju RS, a da će za ostale detalje, tragova koji će moći pojasniti pobliže odakle je mač i kome je pripadao znati tek kasnije.

Ranije su mediji preneli da su ronioci Ronilačkog kluba Buk Banjaluka pronašli pre nekoliko meseci srednjovekovni mač zaboden u kamenu,.

Mač je pronađen u naselju Rekavice, kod Banjaluke, u blizini srednjovekovnog grada Zvečaj, a stručnjaci veruju da i jeste iz ove utvrde.

(Foto: banjaluka.rs.ba)
Pronalazak mača predstavlja veliko arheološko otkriće, jer je na teritoriji grada Banjaluka u proteklih 89 godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan srednjovekovni mač, i to dosta oštećen, a čuva se u zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa.

Janko Vračar, istoričar Muzeja Republike Srpske pojasno je da je izvlačenje mača veoma složeno, da ga treba odvojiti od stene, ukloniti naslage sedre i da se to mora veoma nežno uraditi, što nije nimalo jednostavno.

- Na osnovu elemenata koje smo utvrdili na snimcima, možemo tipološki reći da je nastao od kraja 13. do prve polovine 15. veka - kazao je Vračar.

Prema njegovim rečima, radi se o takozvanom bastardnom, jednoručnom maču, koji predstavlja prelazni tip od jednoručnih ka dvoručnim mačevima.

- Ovakvi mačevi su na našim prostorima veoma retki. U našoj zbirci postoji samo jedan bastardni mač, koji je pronađen na prostoru Bihaća 1942. godine - pojasnio je Vračar.

Dodao je da je na osnovu tipoloških analiza snimka mač dosta očuvan, osim vrha sečiva. Pojasnio je da je veći deo sečiva sačuvan, kao i nakrsnica, trn i jabuka.

Srednjovekovni grad Zvečaj bio je poznato utvrđenje u kojem su boravili Hrvoje Vukčić, veliki vojvoda bosanski, Stefan Ostojić, bosanski kralj, kao i Konstantin Mihailović, komandant tvrđave za vreme osmanlijskog osvajanja i pisac čuvenog dela "Janičarove uspomene".

U nastavku pogledajte video koji su snimili ronioci RK Buk.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.