NavMenu

Britanske zvezde traže izmeštanje Evrovizije iz Izraela

Izvor: N1 Četvrtak, 31.01.2019. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Vivijen Vestvud, Piter Gabrijel i Volf Alis nalaze se među 50britanskih umetnika koji su zatražili da se Evrosong premesti iz Izraela, pišeBBC. Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu ovoj medijskoj kući zahtevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi.

- Evrosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači dane treba voditi računa o ljudskim pravima - stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "učestvovanjeBBC-ja koristi u političke svrhe".

Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u TelAvivu, nakon pobede izraelske pevačice Nete 2018. Pobednička zemlja obično organizuje Evrosong iduće godine.

Britanski umetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost "šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni".

- Ne smemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi delovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisakna Euroviziju da se takmičenje premesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode - ističu britanske zvezde.

Pismo je upućeno nekoliko nedelja pre emisije "Evrovizija: Vi odlučujete", šou-programa BBC-ja u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Evrosongu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Vesti

Nemačka od 1. juna menja pravila za građane Zapadnog Balkana

Državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije uživaće privilegovan pristup tržištu rada Nemačke od 1. juna 2024. godine, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu. To je zbog toga što je Nemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljanima ovih šest zemalja dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, prenosi SchengenVisaInfo, a prenosi Indikator.ba.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.