NavMenu

Tehnike disanja koje će vam pomoći da se opustite posle napornog radnog dana

Izvor: B92 Četvrtak, 27.12.2018. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: BlurryMe/shutterstock.com)
Velnes stručnjak Riči Bostok (Richie Bostock) osnovao je pre četiri godine kompaniju u kojoj uči ljude tehnikama disanja, da bi se lakše izborili sa stresom, depresijom i anksioznošću. Evo nekih njegovih saveta kako da se pomoću disanja smirite u različitim situacijama, prenosi Daily Mail.

Za generalnu anksioznost

Ova tehnika disanja pomoći će vam da resetujete nervni sistem. Zove se i 1-2-1 disanje gde se brojevi 1-2-1 odnosi na dužinu svakog koraka disanja, gde je jedan deo udisaj, dva izdisaj, jedan pauza.

Da počnete, stavite obe šake preko pupka i kada udahnete, izdahnite kroz nos, osetite kako vam se ruke na stomaku pomeraju prilikom udisaja i izdisaja.

Pokušajte da dišete ovim ritmom - tri sekunde udišite, šest sekundi izdišite, tri sekundi pauzirajte. Ako vam to prija, možete da produžite i disanje na 4-8-4 ili 5-10-5 sekundi.

Ponavljajte disanje ovim tempom pet minuta.

Naporan i stresan dan na poslu

Ova tehnika disanja je sjajna za opuštanje nervnog sistema koristeći unutrašnji sat, odnosno ritam rada srca. Nađite udobno mesto gde ćete sesti i zatvorite oči. Nađite puls na unutrašnjoj strani zgloba ruke.

Počnite da dišete u ritmu otkucaja srca, tako da svaki udisaj i izdisaj traje po pet otkucaja srca. Udišite i izdišite na nos, tako da vam se stomak pomera u ritmu disanja.

Ponavljajte ovu tehniku pet minuta i primetićete kako vam puls usporava što duže dišete.

Za nedostatak energije

Tehnika disanja koja može biti od pomoći kada vam treba da na brzinu podignete energiju.

Napravite tri kratka udisaja kroz nos, postepeno uvlačeći sve više vazduha u pluća, a zatim jednim velikim izdisajem izbacite vazduh na usta. Ponavljajte ovaj obrazac disanja dva do tri minuta i primetićete razliku u tome kako se osećate!

Pre nekog nastupa, prezentacije...

Ovu tehniku su originalno razvili japanski zen majstori, ali ih koriste i američke "Foke" kako bi umirili nerve.

Reč je o takozvanom boks disanju, gde je disanje razdvojeno na četiri jednaka dela. Dužina svakog dela disanja treba da bude onoliko koliko vama prija, ali je dobro da počnete od, recimo, pet sekundi.

Počnite tako što ćete udahnuti kroz nos u trajanju od pet sekundi, zadržite dah pet sekundi, izdišite u trajanju od pet sekundi, pa zadržite dah još pet sekundi.

Ponavljajte ovaj obrazac disanja najmanje pet minuta ili dok ne osetite da ste se smirili.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.