NavMenu

Kristijan Tileman diriguje Bečkom filharmonijom na novogodišnjem koncertu

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.12.2018. 16:13
Komentari
Podeli
Impresije sa novogodišnjeg koncerta © Jeannette Handler Impresije sa novogodišnjeg koncerta © Jeannette Handler
Tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije biće održan 1. januara 2019. godine u Zlatnoj dvorani Bečkog muzičkog društva. Bečkom filharmonijom će prvi put dirigovati Kristijan Tileman (Christian Thielemann), a ovaj poseban događaj pratiće uživo 40 miliona ljudi u više od 90 zemalja širom sveta.

Bečka filharmonija će prvog januara 2019. godine tradicionalno izvesti dela kompozitora iz porodice Štraus: Johana Mlađeg (Johann Strauß Sohn), Edvarda (Eduard) i Jozefa Štrausa (Josef Strauß). Pored toga, čućemo i kompozicije Johana Helmesbergera Mlađeg (Josef Hellmesberger Sohn) i Karl Mihaela Zirera (Carl Michael Ziehrer).

Sezona 2018/2019 je sedma sezona Kristijana Tilemana na mestu glavnog dirigenta Saksonske državne kapele u Drezdenu. Tileman je došao u Nirnberg davne 1988. godine na mesto glavnog muzičkog direktora, a u rodni Berlin se vraća 1997. godine, gde do 2004. godine ostaje na mestu dirigenta Nemačke opere.

Nakon Berlina Tileman preuzima mesto dirigenta Minhenske filharmonije od 2004. do 2011. godine. Od 2013. godine radi kao umetnički urednik Uskršnjih svečanih igara u Salcburgu, a na mestu dirigenta Bečke filharmonije nalazi se od 2000. godine.

Za razliku od noviteta na mestu dirigenta, cvetni aranžmani se, kao i do sada, planiraju u saradnji sa Bečkim gradskim vrtovima. Uz pomoć glavnog baštovana i njegovog tima gradski vrtovi će Zlatnu dvoranu Bečkog muzičkog društva ispuniti najrazličitijim vrstama cveća, navodi se u saopštenju.

Budući da je za cvetni sjaj neophodna velika stručnost i dugogodišnje iskustvo, glavni cvećar će sa svojim timom već 27. decembra započeti pripreme za ovaj veliki kulturni događaj.

Zbog posebnog interesovanja publike karte za novogodišnji koncert Bečke filharmonije ranije su rasprodate, a jedino mogu da se dobiju ukoliko vas "izvuku".

Naime, kako bi ljubitelji muzike iz svih krajeva sveta imali jednake šanse da nabave karte, organizovana je lutrija na veb stranici Bečke filharmonije još početkom 2018. godine, kada se izvlače srećni dobitnici.

Na isti način, od 1. do 28. februara 2019. godine svi zainteresovani mogu da se prijave za sledeću lutriju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.