Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.12.2018.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompozicija prirode - Huawei Mate 20 Pro proizvodi zvuk polarne svetlosti

Zvuk polarne svetlosti odzvanjao je salom Brahms Hall muzičke dvorane Musikverein (Muzikferajn) u Beču. Simfoniju su stvorili muzički kompozitor Mark Sayfritz i veštačka inteligencija telefona Huawei Mate 20 Pro. Do sada neviđeni događaj, pod nazivom "Zvuk svetlosti", spojio je tehnologiju, umetnost i prirodu.

Donedavno je jedini zvuk koji ste mogli da povežete da polarnom svetlošću bio nežni vetar među granama četinara, negde iza Severnog pola. Sada se sve promenilo. Priroda, tehnologija i umetnost su međusobno protkani u sklopu audio-vizuenog projekta kompanije Huawei, pod nazivom "Zvuk svetlosti". Ono što se nekada činilo nemogućim, čak i nezamislivim, sada nam je na dohvat ruke.

Novi Huawei Mate 20 Pro opremljen je sistemom veštačke inteligencije koji je proučio fenomen polarne svetlosti i preveo ga na jezik muzike.

- Polarna svetlost je kod mene uvek izazivala divljenje. Neverovatno lepe boje i njihovo poigravanje na nebu, videti tako nešto je zaista emotivno iskustvo - rekao je nagrađivani kompozitor Mark Sayfritz.

- Kao kompozitor nastojim da prenesem svoja osećanja kroz muziku koju stvaram. Tako da sam sebi postavio pitanje da li bi mogli i da čujemo polarnu svetlost, umesto što je samo vidimo? Šta ako bismo te boje i pokrete koje vidimo nekako mogli da prevedemo u simfoniju koju bi svi mogli da čuju?

Ova zamisao ostvarila se zahvaljujući snazi veštačke inteligencije unutar pametnog telefona Huawei Mate 20 Pro. Na osnovu fotografija polarne svetlosti, sistem veštačke inteligencije je uspeo da analizira raznolikost i složenost ovog prirodnog fenomena. Nakon što je ustanovio glavne elemente svetlosti, uspeo je da ih pretvori u muzičke elemente odnosno, da jezik prirode prevede na jezik muzike. Proizvedeni zvuci su postali osnova simfonije "Zvuk svetlosti", koju je napisao Mark Sayfritz (uz malu pomoć svog prijatelja, telefona Huawei Mate 20 Pro).

Za izvođenje ovog dela zaslužan je jednan od najboljih dirigenata i kompozitora na svetu, James Shearman, koji je uradio aranžman za orkestarsko izvođenje simfonije "Zvuk svetlosti" u čuvenoj sali Brahms Hall, muzičke dvorane Musikverein u Beču.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.