NavMenu

Zemlja izgubila 60% divljih životinja za 44 godine

Izvor: Radio 021 Sreda, 31.10.2018. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
Populacija divljih životinja smanjila se za 60% od 1970. do 2014. godine, navodi se u novom izveštaju Svetskog fonda za prirodu koji upozorava na dramatičan, kontinuiran gubitak i promene u biodiverzitetu.

Za izveštaj "Živa planeta", koji je fond uradio sa Londonskim zoološkim društvom, praćeno je 4.005 različitih vrsta ptica, riba, sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Direktor fonda Marko Lambertini rekao je povodom objavljivanja izveštaja da očuvanje prirode treba shvatiti mnogo šire nego što je zaštita tigrova, pandi, kitova...

- Ne može postojati zdrava budućnost za ljude na planeti poremećene klime, iscrpljenih okeana, uništene zemlje i opustošenih šuma, na planeti lišenoj biodiverziteta - upozorio je Lambertini.

Nestanak faune beleži se na celoj planeti, ali su neki regioni posebno ugroženi, poput tropskog pojasa.

U 10. izveštaju "Žive planete" zabeleženo je smanjenje populacija divljih životinja za 58 odsto, dok stručnajci u ovogodišnjem izveštaju upozoravaju da se situacija pogoršala sa smanjenjem od 60%.


Zona Južne Amerike i Kariba beleže "zastrašujuće" smanjenje populacije od 89% za 44 godine, navodi se u dokumentu. U tom periodu je nestalo 23 % faune Severne Amerike i Grenlanda, a u oblasti Evrope, Severne Afrike i Bliskog istoka 31%.

Danas na gubitak biodiverziteta najviše utiču prekomerno iskorišćavanje i poljoprivreda, rezultati povećane potrošnje ljudi. Smanjenju divlje populacije doprinose smanjenje prirodnog staništa, zagađenje i klimatske promene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.