Izvor: B92 | Četvrtak, 11.10.2018.| 15:04

Šta se dešava sa našim organizmom posle godinu dana veganske ishrane?

(Foto: xamnesiacx/shutterstock.com)
Izbacivanje mesa i mlečnih proizvoda postalo je veoma popularno, pa je u poslednjih deset godina zabeležen porast broja vegana za 350%. Neki se ovoj ishrani okreću iz etičkih, drugi iz pomodnih, treći iz zdravstvenih razloga. Nutricionisti su saglasni - ako je pravilno izbalansirana i dobro osmišljena, veganska ishrana može doneti mnogo dobrog.

Dobro izbalansirana veganska ishrana sa manje soli i prerađenih namirnica može da dovede do smanjenog rizika za bolesti srca, kao i za dijabetes. Treba obratiti pažnju na unos gvožđa, cinka i kalcijuma jer se oni manje unose u veganskom režimu. A evo šta se dešava u telu tokom godinu dana na veganskoj ishrani:


Posle nekoliko dana

Ako odlučite da postanete vegan, u prvom trenutku osetićete priliv energije koji dolazi zbog izbacivanja mesa i dominacije ishrane zasnovane na voću, povrću i orašastim plodovima. Potrebno je unapred razmišljati o obrocima, da bi se osiguralo konstantno održavanje nivoa energije.


Posle nekoliko nedelja

Nakon nekoliko nedelja nekonzumiranja mesa, dogodiće se promena u crevima, uglavnom nabolje, mada nisu isključeni ni pojačani gasovi i nadimanje zbog toga što veganska ishrana ima više vlakana i pojačanog unosa ugljenih hidrata koji fermentiraju u crevima i mogu da uzrokuju iritaciju.


Nekoliko meseci


Posle nekoliko meseci, koža će biti čistija, ali će nivo vitamina D možda opasti, jer njega najviše ima u mesu, ribi, mlečnim proizvodima. Ovaj vitamin je veoma važan za kosti, zube, mišiće, a manjak je povezan sa oboljenjima srca, migrenama, depresijom. Rezerve se čuvaju u telu samo dva meseca. Pošto ga telo proizvodi zahvaljujući suncu, ne bi bilo loše da na vegansku ishranu pređete krajem zime.


Godinu dana


Kako se približavate godini, rezerve vitamina B12 su verovatno istrošene. Umor, ostajanje bez daha, trnjenje u rukama i nogama, loše pamćenje neki su od simptoma da vam nedostaje vitamin koji se jedino može naći u životinjskim proizvodima. Zato je važno nadoknaditi ga, u suprotnom sve dobrobiti za kardiovaskularni sistem nestaju.


Nekoliko godina

Dugogodišnji veganski režim može da ostavi traga na kostima. Za 30% je veća šansa da vegan slomi nogu nego mesojed ili vegetarijanac, zato je važan unos kalcijuma, kog u povrću ima u brokoliju i kelju, mada se tako unet kalcijum teže apsorbuje, pa su važni i suplementi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.