NavMenu

Zagrljaj najbolje miri zavađene

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.10.2018. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: SunKids/shutterstock)
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Karnegi Melon u Pensilvaniji pokazalo je da je zagrljaj najbolji način da se pomirite sa nekim posle svađe.

Tim istraživača predvodio je psiholog Majkl Marfi, koji je dve nedelje posmatrao 400 ljudi i njihove reakcije posle zagrljaja. Rezultati su pokazali da su osobe koje su se zagrlile nakon svađe brže smirile i rešile negativnih osećanja.

- Neseksualni kontakt je važna tema socijalnih odnosa među odraslima - rekao je Marfi.

Dodao je da su mnoga istraživanja pokazala da ljudski dodir deluje smirujuće i da su zagrljaj i držanje za ruke odlični u borbi protiv stresa.

Svađa s voljenom osobom može da nas uznemiri na emocionalnom i fizičkom nivou, a kontinuiran stres zbog takvih rasprava može izazvati anksioznost, paranoju, osećaj usamljenosti i depresiju.


Marfi navodi da dodir ublažava efekte tih posledica na fizičko i mentalno zdravlje, jer pojačava osećaj sigurnosti i bliskosti i doprinosi boljem razumevanju.

- Osim toga, zagrljaj nas čini spremnijim da prevaziđemo neslaganje koje je uzrokovalo raspravu - rekao je.

Studija je objavljena u naučnom magazinu Plus One.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.