Izvor: seebiz.eu | Sreda, 10.10.2018.| 09:28

Virgin Galactic kroz nekoliko nedelja kreće s pravim svemirskim letovima

Ilustracija (Foto: iurii/shutterstock.com)
Virgin Galactic, kompanija koju je još 2004. godine osnovao britanski milijarder Sir Richard Branson, već godinama radi na letelici za komercijalne letove do ruba svemira, odnosno do visine od oko 100 kilometara iznad Zemlje. Kroz godine susretali su se s brojnim problemima, izgubili su jednu letelicu i pilota, ali razvoj nije stao.

Ove godine već su obavili vrlo važan i uspešan let na 52 kilometra visine, a u proleće je Branson po ko zna koji put najavio kako ih od početka pravih svemirskih letova deli tek nekoliko meseci.

Ovog puta je ipak bio u pravu, pa je u najnovijem intervjuu za američki CNBC po prvi put prognozu s više meseci umanjio na tek nekoliko nedelja. Nakon što, dakle, u kratkom roku Virgin Galacticova letelica VSS Unity poleti do Kármánove crte i visine od 100 kilometara, što se smatra rubom svemira, u narednim bi mesecima osim eksperimentalnih pilota njome trebali početi leteti i turisti.

Branson je ovom prilikom još jednom ponovio kako će i sam, poznat kao avanturista, biti među prvim "običnim ljudima" koji će iskusiti ovo putovanje - i to će se dogoditi već za nekoliko meseci, a ne godina kako se do sada govorilo. On se već neko vreme priprema za to, te prolazi rigorozne medicinske testove i fizičke treninge namenjene astronautima, kao i testove u centrifugama.

Oko potražnje za turističkim letovima u svemir kod Bransona nema sumnje. Više stotina karata odavno su rezervisane po cenama od 200.000 i 250.000 USD, a tržište i dalje postoji.

- Ako smo u sobi s deset ljudi, njih osam od deset želelo bi posetiti svemir kada bi to mogli priuštiti - kaže ovaj serijski preduzetnik sklon avanturama.

Za navedeni iznos turisti će kod Virgin Galactica dobiti kratak izlet na 100 kilometara visine, iskusiće bestežinsko stanje na nekoliko minuta, te će biti vraćeni na Zemlju. Letovi će biti lansirani iz SAD-a, a s vremenom verojatno i iz Italije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.