Izvor: Promo | Utorak, 09.10.2018.| 17:13

Tradicija za budućnost, kroz niti svile - Izložba studija Maruška otvorena do 15. oktobra

Jedinstvena izložba "Tradicija za budućnost, kroz niti svile" nastala je nadahnuta saradnjom brenda Maruška sa muzejima, galerijama i ostalim kulturnim ustanovama istorijskog značaja. Ova povezanost inspirisala je kreativne autore Studija Maruška da naprave izložbu koja će sve te elemente spojiti u jedinstven proizvod od svile. Postavka je svečano otvorena 4. oktobra u Galeriji Progres, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

- Svoju kreativnost, emocije i energiju preneli smo na modne aksesoare od svile sa motivima umetničkih dela najvećih jugoslovenskih slikara, kao i motivima iz srpske istorije i književnosti, čiji su značaj i kulturna vrednost nemerljivi i svetskih razmera. Uz moderan osvrt, ali uz poštovanje tradicije, uspeli smo da ova umetnička dela prenesemo na novi, nosivi medijum - svilene marame, ešarpe i haljine. Na ovaj način smo izuzetna dela likovne umetnosti pretvorili u mala nosiva remek-dela na svili i približili ih širem auditorijumu - ističu iz Studija Maruška.

Kroz svaki eksponat, ali i celokupnu postavku izložbe, predstavljena je priča kojom se tradicija, kroz tanke niti svile, prepliće sa budućnošću u kojoj umetnost poprima nove oblike i forme.

- Cilj kome težimo je da podsetimo na znamenitost srpskog kulturnog stvaralaštva i na ogroman uticaj kulturne baštine ovih prostora, ali i da zaintrigiramo novom interpretacijom najčuvenijih, kao i nekih zaboravljenih dela iz srpske tradicije, kulture i umetnosti - navode iz Maruške.

Izložba je otvorena do 15. oktobra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.