NavMenu

Da li ste "skupili" dovoljno vitamina D tokom leta?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.09.2018. 11:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Vitamin D vrlo je važan za zdravlje i pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Jedan od vitamina topivih u masti poznat je i pod nazivom "sunčani vitamin" zato što ga naše telo, upravo zahvaljujući suncu, putem kože sintetizuje i proizvodi.

Međutim, ono što ste eventualno skupili tokom leta biće dovoljno za kratko vreme, a potom ga treba dodatno uzimati.

Naime, kontrolisanim izlaganjem UV zracima koža proizvodi čak 80% dnevne potrebe za tim vitaminom, a ostalo se dobija i putem hrane ili unošenjem suplemenata. Međutim, vitamin D se sintetizuje kroz kožu pod delovanjem sunčeve svetlosti samo ako je dužina talasa sunčevih zraka dovoljna da postigne određeni intenzitet, a to je slučaj uglavnom samo leti.

Međutim, i u ovo doba godina, da bi se proizvela potrebna količina vitamina D treba provesti na sunčevu svetlu najmanje 15 minuta dnevno, a direktnom uticaju sunčevih zraka treba biti izloženo barem 40% površine tela. Kreme za sunčanje, koje nas štite od štetnih Sunčevih zraka, sprečavaju apsorpciju vitamina D.

Jutarnji.hr donosi nekoliko saveta kako proveriti nedostaje li vam ovaj važan vitamin. Jedini način da sigurno utvrdite nedostaje li vam vitamin D jeste analizom krvi, ali postoje i neki znakovi i simptomi koji ukazuju na njegov nedostatak. Ako neke od njih prepoznate kod sebe, bilo bi dobro da što pre napravite analizu krvi.

Imate tamnu kožu

Ako imate tamnu kožu, potrebno je deset puta više izlaganja suncu da bi se u telu proizvela ista količina vitamina D kao kod osoba svetle puti.

Imate 50 ili više godina

S godinama organizam takođe proizvodi manje vitamina D pri izlaganju suncu nego u mlađoj dobi, a osobe starije dobi se i manje izlažu suncu nego mladi. Istovremeno bubrezi postaju manje učinkoviti u pretvaranju vitamina D u oblik koji je iskoristiv u telu.

Gojazni ste

Vitamin D je topljiv u masti, što znači da ga gojazna osoba treba u većoj količini nego mršave osobe.

Neraspoloženi ste

Nivo serotonina, takozvanog hormona dobrog raspoloženja, povećava se pri izlaganju suncu, a smanjuje kad se smanji izloženost sunčevoj svetlosti. Osim toga, naučno je dokazano da osobe s nižim nivoom vitamina D imaju 11 puta veći rizik za razvoj depresije od osoba koje imaju normalnu razinu tog vitamina u telu.

Bolovi u kostima

Bolovi u kostima u kombinaciji s umorom klasični su simptomi osteomalacije – omekšavanja i slabljenja kostiju zbog nedostatka vitamina D.

Znoji vam se glava

Jedan od osnovnih simptoma manjka vitamina D je znojenje glave. Prekomerno znojenje glave kod novorođenčadi predstavlja rani simptom deficijencije vitamina D.

Imate probavnih problema

Vitamin D je topljiv u masti, što znači da ako zbog nekog gastrointestinalnog problema (Crohnova bolest, celijakija, upalna bolest creva) teško probavljate masnoće, imaćete i smanjenu apsorpciju vitamina D, prenosi Jutarnji.hr.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.