NavMenu

Izađi mi na teglu od 17. avgusta do 13. oktobra

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.08.2018. 14:54
Komentari
Podeli
(Foto: Izađi mi na teglu)
Jubilarni peti karavan Izađi mi na teglu, nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, biće održano od 17. avgusta do 13. oktobra, a karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Kako su saopštili organizatori takmičenja, prvi u nizu događaja održaće se na Adi Ciganliji 17. avgusta od 11 do 18 časova, gde će se takmičiti ekipe iz Beograda. Potom se karavan seli u Brus, Kuršumliju, Vlasotince, Vladičin Han, Barajevo, Lazarevac, Zlatibor, Valjevo, Kraljevo, Suboticu, Kanjižu, Kruševac, Sokobanju, Zaječar, Leskovac, Niš, Zrenjanin i druge gradove koji se nalaze na mapi gastronomskog karavana.

U petoj sezoni, kako navode, karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače, ispeći oko 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike.

Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen Smederevcem za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne "ture" ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome su takmičari napravili pobednički ajvar i ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar majstora u zemlji. Ukupan nagradni fond u petoj sezoni karavana Izađi mi na Teglu iznosi preko 2 miliona dinara.


Cilj je, kako objašnjavaju organizatori, stvaranje značajno šireg tržišta na kome će dalje razni proizvođači ajvara i zimnice naći svoje mesto. S obzirom da su neki učesnici nakon pobede pokrenuli sopstvenu proizvodnju, a neki ostvarili i izvoz, postaje sve izvesnije da će to biti zanimljiva tržišna utakmica, dok se potraga za najboljim ajvar majstorima nastavlja.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra kada će se održati veliko finale u Beogradu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.