NavMenu

I YouTube uvodi opciju naplate sadržaja

Izvor: seebiz.eu Subota, 23.06.2018. 10:05
Komentari
Podeli
Tek što je najavljeno da će Facebook početi da nudi administratorima grupa mogućnost naplate članstva, slična vest dolazi i iz Google-ovog YouTube-a.

Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video snimaka do sada su se morali oslanjati na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, ali nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, niti politikom YouTube-a koji ponekad ukida monetizaciju. Podsetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su želeli zarađivati više morali su tražiti sponzore za svoj rad ili pak skupljati donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTubea. Ova mreža, naime, uvodi novi način finansiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće da stvaraju sopstveni "premium" sadržaj i naplaćuju pristup svom kanalu. Mesečna pretplata trebala bi trebalo da bude 4,99 USD, a za nju bi gledaoci dobijali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prenosa uživo, pa sve do emodžija, stickera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su poslednjih meseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTubeu nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarade. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTube-ova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i da prodaju razne promotivne materijale, poput personalizovanih maskica za mobilne telefone, šolja i slično.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.