NavMenu

Šveđani napravili pivo od kanalizacione vode

Izvor: Radio 021 Petak, 01.06.2018. 10:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: g-stockstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Stara teorija da je za dobar ukus piva presudan kvalitet vode koja se koristi za njegovu proizvodnju, posle najnovije vesti iz Švedske, možda i padne u vodu.

Prečišćavanjem vode iz kanalizacije napravili su pivo. Kažu, isto kao plzensko.

- Nismo mogli da odolimo izazovu - rekao je predstavnik pivare, objašnjavajući kako su se odlučili da naprave novi proizvod koji će, kako smatraju, podići svest o globalnom problemu nestašice vode za piće.

Pu:rest je prvo švedsko pivo nastalo iz prečišćene kanalizacione vode, koje je proizvela stokholmska pivara Nya Carnegiebryggeriet u saradnji sa Švedskim institutom za životnu sredinu.

Neobično izdanje jednog od omiljenih pića u svetu napravljeno je u nadi da će to podići svest o tome da na planeti nema dovoljno vode za piće i da je neophodna tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda koja bi ih pretvorila u onu koja će poteći vodovodom.

Prema tvrdnjama kreatora piva iz otpadnih voda, ideja je da se izbegnu predrasude, jer su mnogi i dalje skeptični kada je u pitanju prečišćena otpadna voda, uprkos savremenoj tehnologiji koja to čini savršeno.

Voda koja je sastojak novog piva je sa lokacije za prečišćavanje otpadne vode koja je pod kontrolom Švedskog instituta za životnu sredinu i koristi niz brojnih mera za prečišćavanje. Nakon rigoroznih testova kvaliteta, voda je isporučena u pivaru, gde je, kako kažu, nakon četiri nedelje pivo poput plzenskog ugledalo svetlost dana.


Kris Turgeson iz švedske pivare je rekao da kompanija nije mogla da odoli izazovu kada se suočila sa predlogom Švedskog instituta za životnu sredinu. Prema njegovim rečima, bilo je prirodno probati pivo Pu:rest, koje je kompanija opisala kao "organsko i kristalno čisto pivo".

U njegov kvalitet ljubitelji piva u Švedskoj moći će da se uvere već od jula. Reč je, doduše, o ograničenoj količini Pu:rest piva, koji će moći da se kupi u lancu prodavnica alkoholnih pića Sistembolaget, a "pivo iz kanalizacije" će moći da se proba i u pojedinim pabovima i na odabranim festivalima, poput onog Ukus Stokholma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.