NavMenu

Počelo 63. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Izvor: Beta Nedelja, 27.05.2018. 12:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni pozorišni festival Sterijino pozorje, 63. po redu, svečano je otvoren u subotu (26. maja 2018. godine) besedom reditelja Nebojše Bradića i prvom takmičarskom predstavom "Švajcarska", Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Festival traje do 3. juna, a u takmičarsku selekciju "Nacionalne drame" Sterijinog pozorja ove godine je selektor Boško Milin uvrstio devet predstava. Osim "Švajcarske", takmiče se "Carstvo nebesko" Narodnog pozorišta i Bitef teatra, "Ožalošćena porodica" Teatra "Fjodor Volkov" iz Jaroslava u Rusiji i "Jami distrikt" Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i Think Tank studija iz Novog Sada.

Publika će videti i "Kepler 452-B" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, "...I ostali" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda, "Hajka na vuka" Šabačkog pozorišta, "Svedobro" Narodnog pozorišta iz Užica, kao i predstavu "Utopljena duša" Beogradskog dramskog pozorišta.

U međunarodnoj selekciji "Krugovi" biće odigrane predstave "Ljudi od voska" Hrvatskog narodnog kazališta, "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih i "Zid, jezero" Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Ulica usamljenih automobila" Zorana Pešića – Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Niš. Ovo je predstava nastala prema pobedničkom tekstu sa konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa niškim teatrom.

Osim toga, van konkurencije će biti izvedena predstava "Ilustrovana enciklopedija nestajanja", po tekstu Božidara Kneževića, koju je režirao poznati novosadski reditelj Zoltan Puškaš, a nastala je u koprodukciji SNP i Sterijinog pozorja.

U žiriju će ove godine biti kostimografkinja Maja Mirković, dramske spisateljice Tanja Šljivar i Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.