NavMenu

Berlinska katedrala dom za oko 30.000 pčela

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 21.05.2018. 14:58
Komentari
Podeli
Berlinska katedrala (Foto: Katarina Stevanović)Berlinska katedrala
Berlinska katedrala koja privlači brojne turiste u glavnom gradu Nemačke, postala je dom za oko 30.000 pčela zahvaljujući aktivizmu biologa.

U podnožju kupole te neobarokne znamenitosti nalazi se košnica iz koje pčelar Uve Mart izvlači saće, a sličnih košnica ima u više od 15 poznatih berlinskih zgrada.

Reč je o inicijativi "Berlin zuji", koju je 2010. godine pokrenula biološkinja Korina Helcer s mužem.

Inspirisana pčelarom-amaterom koji je 80-ih godina formirao pčelinju koloniju na krovu pariske opere, Helcer je želela da skrene pažnju na neprilike pčela i drugih insekata, stvaranjem njihovih kolonija na uočljivim mestima.

- Pčele su odlična referenca za objašnjenje svega drugog. Bez oprašivača, nemamo zdrav ekosisitem - kazala je.

Broj pčela i drugih oprašivača više od 10 godina je u padu, a stručnjaci za to krive više faktora - insekticide, parazite, bolesti, klimatske promene i nedostatak raznovrsne ishrane.

Aktivisti inicijativa "Berlin zuji" i "Nemačka zuji" napravili su košnice i "pčelinje hotele" na brojnim mestima u Berlinu, među kojima su gradsko pozorište, planetarijum, ministarstvo finansija i park u okviru rezidencije nemačkog predsednika.


Inicijativa je aktivna u 25 nemačkih gradova, u kojima između ostalog organizuje seminare o "baštovanstvu naklonjenom pčelama".

Med iz košnica u protestantskoj katedrali može da se kupi nekoliko spratova ispod, u prodavnici Berlinske katedrale.

Inače, u nedelju (20. maja 2018. godine) je obeležen prvi Svetski dan pčela, pošto je Generalna skupština UN u decembru prihvatila taj predlog slovenačkih pčelara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.