NavMenu

(BC Bilten) Kakve SMS poruke treba da koristite u poslovnoj komunikaciji

Izvor: BC Bilten Petak, 19.08.2005. 15:36
Komentari
Podeli

„Ugovor će biti potpisan sledećeg petka. Izvinjavamo se ali moraćemo da otkažemo sastanak…“ Ovakve poruke su možda uobičajne za e-mail ali još uvek ne i za SMS poruke. Njeno veličanstvo SMS poruka, iako omiljena među mladima, još uvek nije zarazila poslovni svet. U poslovanju prihvatanje SMS tehnologije kao načina komuniciranja ide značajno sporije.

Procenjuje se da je samo 14% tekstualnih poruka poslovne prirode. Ovo je nagnalo mobilne operatere, kao što je Vodafon, da pokrene reklamnu kampanju kako bi skrenuli pažnju na sve mogućnosti primene. „Tekstualne poruke brz i prigodan način da javite nekome da kasnite ili da se zahvalite nakon sastanka“– kažu u Vodafonu.

Razvoj komunikacije putem tekstualnih poruka više je moguć kroz razmenu poruka između menadžerskih struktura nego u komunikaciji između kompanije i potrošača, kažu stručnjaci. Međutim, uz pomoć tekstualnih poruka ovoga leta urađeno je mnogo dobrotvornih akcija na globalnom nivou. Serija koncerata u svetu, pod nazivom Live 8, održana 2. jula, objedinila je 26 miliona tekstualnih poruka širom sveta radi podrške afričkom narodu u otplati duga. Na turneji poznate grupe U2 fanovi mogu SMS porukama da potpomognu borbu protiv siromaštva tako što će slati poruke sa svojim imenom koje će se potom videti na velikom video bimu za vreme koncerta. Ovu akciju inicirao je frontmen grupe Bono Vox. Od juna, stanovnici Londona koji imaju astmu, mogu se prijaviti za obaveštenja o zagađenju vazduha. Stanovnici San Dijega mogu se prijaviti za SMS obaveštenja o saobraćajnim zagušenjima. Sportski klubovi su počeli zbližavanje sa svojim obožavaocima putem SMS-a. Inače, praksu komercijalnog korišćenja poruka prvi su započeli frizerski saloni kako bi podsetili svoje mušterije na zakazane termine. Mobilni telefoni ušli su u živote ljudi kao treći ekran, pored televizora i računara“- tvrdi Nevil Strit, menadžer u kompaniji Mobile 365.

Tinejdžerima je „tipkanje“postalo svakodnevni način komunikacije. Oko 63% Amerikanaca uzrasta od 18 do 27 godina prema istraživanjima koristi SMS poruke u svakodnevnoj komunikaciji. Tinejdžeri su ovu praksu preneli i na roditelje koji se sada međusobno dopisuju. Među vlasnicima mobilnih aparata, 31% u uzrastu od 28 do 39 godina koriste tekstualne poruke, a 18% od 40 do 49 godina.

Da bi se čitav proces slanja i primanja poruka ubrzao, prihvaćene su brojne skraćenice.

HRU — how are you? (kako ste?)

WU — what`s up? (šta se dešava?)

WRUD — what are you doing? (šta radiš?)

IMTNG — I`m in a meeting (na sastanku sam)

MSULkeCrZ — miss you like crazy (ludo mi nedostaješ)

LtsGt2gther — let`s get together (hajde da se nadjemo)

WIIFM — what`s in it for me? (šta ima tu za mene?)

DNR — dinner (večera)

SLAP — sounds like a plan (zvučio kao plan)

G2G — got to go (moram da idem)

B4N - bye for now (ćao za sada)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.