NavMenu

Šta je svemirska groznica?

Izvor: Blic Ponedeljak, 15.01.2018. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Christos Georghiou/Shutterstock.com)
Astronauti lete u svemir, napuštaju kapsulu da bi se prošetali po kosmosu i okruženi su nepoznatim. Ipak, svemirska groznica je ono čega se ubedljivo najviše plaše, a naučnici su najzad otkrili šta stoji iza ovog fenomena.

- Osim što izazivaju psihofizički stres, putovanja u svemir utiču i na telesnu temperaturu - pokazuje istraživanje berlinske klinike Šarite. Naučnici su utvrdili da se telesna temperatura povećava za oko jedan stepen u odnosu na normalnu (oko 37 stepeni Celzijusa) kada se nađu u bestežinskom stanju.

Merenja tokom i posle leta do Međunarodne svemirske stanice (ISS) pokazuju da se temperatura ne povećava odmah, već tokom prilagođavanja bestežinskom stanju. Posle dva i po meseca telesna temperatura astronauta redovno se pela iznad 40 stepeni, otkrivaju naučnici okupljeni oko profesora Hans-Kristijana Gunge.

- Preterane oscilacije telesne temperature mogu da ugroze fizičke i kognitivne sposobnosti i čak dovedu život u opasnost - tvrde berlinski naučnici.


Rezultati nameću pitanja o razvoju optimalne telesne temperature: u kojoj meri se već prilagodila klimatskim promenama na Zemlji i da li će se i dalje prilagođavati?

Naučnici su razvili novu tehnologiju merenja, koja objedinjuje senzore za merenje temperature na površini tela i senzore protoka toplote i na taj način beleži i najmanje promene temperature krvi u arterijama.

Jedanaest astronauta nosilo je osetljive senzore 90 dana pre prvog leta i 30 dana posle povratka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.