Izvor: Beta | Petak, 12.01.2018.| 10:52

Sajam pirotske peglane kobasice 27. i 28. januara

Peglana kobasica (Foto: YouTube)
Sajam pirotske peglane kobasice, gastronomsko-turistička manifestacija, biće održan 27. i 28. januara u hali Kej u Pirotu.

Peglana kobasica pravi se tokom zime, od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade.

Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, a pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov izjavio je agenciji Beta da je prijavljeno 40 proizvođača peglane kobasice, dvadesetak vinarija i 20 proizvođača sira i kačkavalja.

- Novina od prošle godine je da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvođači koji imaju ove markice biće u mogućnosti da izlažu svoje proizvode i da se takmiče - rekao je Zlatkov, dodajući da za Sajam postoji veliko interesovanje ne samo iz mnogih gradova Srbije, nego i iz susedne Bugarske i Makedonije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.