Izvor: eKapija | Sreda, 03.01.2018.| 19:44

Retrospektivna izložba Marine Abramović u Beogradu u septembru 2019.

Ilustracija (Foto: Amy Johansson/shutterstock.com)
Muzej savremene umetnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i premijerke Ane Brnabić, dogovorio je sa umetnicom Marinom Abramović organizaciju njene retrospektivne izložbe u Beogradu.

Kako je saopštila Vlada Srbije, izložba ove renomirane umetnice biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti na Ušću u septembru 2019. godine i trajaće do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj u novembru 2017. godine.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba "Čistač", koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

"Čistač" je projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umetnosti na svetsku umetničku scenu, izjavio je ovim povodom v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada.

On je ocenio da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svetskih savremenih umetnica veliki izazov i čast za Muzej savremene umetnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.