Izvor: B92 | Sreda, 03.01.2018.| 18:59

Novi virus preti iz Facebook Messengera

Zloćudni softver u obliku videa može da pokrene vaš računar da rudari kriptovalute u korist hakera, ali i da im omogući pristup korisničkom nalogu na Facebooku.

Sajberkriminalci koriste Facebook-ov Messenger kako bi, putem njega, zarazili računar, otkrili su istraživači kompanje za računarsku bezbednost Trend Micro.

Digmine, kako je zlonamerni softver nazvan, nastoji da zarazi što je više moguće kompjutera kako bi svojim autorima obezbedio izvor monera (vrsta kriptovalute, slična bitkoinu).

Digmine izgleda kao video datoteka. Funkcioniše šireći se putem FB Messengera, i to verzijom za desktop računare na Google Chromeu.

Ovaj softver ne treba potcenjivati, budući da može da posluži kao alat pomoću koga bi kriminalci mogli da u potpunosti preuzmu korisnički nalog na Facebooku i nastave da napadaju kontakte korisničkog naloga, ali i da znatno uspore rad računara, piše Independent.

Stručnjaci za računarsku bezbednost ističu da, zbog ogromnog rasta vrednosti bitkoina tokom 2017. godine, ubuduće možemo očekivati više zlonamernih softvera ove vrste.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.