NavMenu

Kinezi dobili solarni autoput

Izvor: N1 Petak, 29.12.2017. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Bru-nO)
Deonica autoputa sa solarnim panelima, duga jedan kilometar, otvorena je u Kini radi testiranja, prenosi Sinhua.

Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna, kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat časova godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat.

Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici biće korišćena za osvetljenje autoputa i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet veze, navodi Sinhua.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.