NavMenu

Ovih sedam stvari su najstarije na planeti

Izvor: B92 Ponedeljak, 11.12.2017. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)Ilustracija
Prikupljanjem i analizom informacija iz mnogobrojnih naučnih časopisa, zatim od različitih organizacija koje se bave prikupljanjem različitih podataka i arhivistikom, iz mnogobrojnih novina i časopisa, došlo se do liste najstarijih poznatih stvari na svetu.

U ovom slučaju, najstarije se ne odnosi na one stvari koje su prve nastale, već na one koje su se najduže održale i koje i dan-danas, u nekom obliku, postoje. Ovo je sedam najstarijih stvari sa te liste.

1. Drvo

Čekinjasti bor, otkriven na Belim planinama u Kaliforniji, najstarije je drvo na planeti. Procenjeno je da je star 5.067 godina.

2. Fotografija

"Pogled sa prozora u Le Grasu" Žozefa Nisefora Nijepsa je fotografija snimljena 1826. ili 1827. godine. To je najstarija očuvana fotografija, budući da je Nijeps ispustio priliku za još stariji rekord.

Naime, on je uništio svoju prvu fotografiju nastalu 1822, kada je pokušao da je iskopira.

3. Restoran

Restoran Stiftskeller otvoren je u austrijskom gradu Salcburgu davne 803. godine. On se i dan-danas nalazi na istom mestu, u okviru benediktinskog manastira opatije Svetoga Petra.

4. Brodolom

Otkriće najstarije brodske olupine je relativno novijeg datuma. Otkrili su je arheolozi sa Univerziteta u Ankari 2014. godine u turskoj luci Urla.

Ostaci broda koje su tamo našli stari su, otprilike, 4.000 godina, i mnogo su stariji od same luke, koja je nastala u 7. veku pre naše ere.

5. Hrana


Za nešto što se u prvi mah mislilo da je komad uglja, otkriven u Oksfordširu u Engleskoj, kasnije je ustanovljeno da je, ustvari, parče hleba staro nekih 5.500 godina, koje potiče ere Neolita.

6. Mumija

Ne, nije egipatska. Mumije Činhoro, pronađene u Čileu, potiču iz perioda 5.050 godina pre naše ere. Ljudi iz plemena Činhoro živeli su pustinji Atakama, i imali običaj da mumificiraju sve svoje mrtve saplemenike.

Mumije, koje su uspele da ostanu očuvane sedam milenijuma, poslednjih godina su, međutim, počele da se pretvaraju u "crnu želatinastu masu".

7. Muzički instrument


Postupkom određivanja starosti metodom radioaktivnog ugljenika utvrđeno je da su flaute napravljene od kostiju, pronađene u pećini Hole Fels u Nemačkoj, nastale 41.000 hiljadu godina pre naše ere. Kosti od kojih su napravljene bile su od mamuta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.