Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.09.2008.| 21:01

(1838-1916) Nikola Spasić, trgovac i veliki srpski zadužbinar

Nikola Spasić je roden 2.novembra 1838 godine u Beogradu, kao najstarije dete poznatog beogradskog trgovca Spase Stojanovića.

Deda Nikole Spasića, Stojan je oko 1807 godine došao sa celom porodicom iz južne Srbije.Kao najstarije dete Nikola se upisao ne tek osnovan Licej, gde završava prvi razred, ali je ubrzo bio primoran da napusti školu i počne da radi najpre kao voskar, a zatim i licitar.

Ubrzo prelazi kod strica Tase, u bakalnicu na reci Savi, a zatim u košarsku radnju gde izucava i opančarski zanat.Počinje da se bavi trgovinom platna i prerađene kože.

Nikola je potpuno bio predan radu i kući, iako ni u jednom braku nije imao dece.U kafane nije zalazio,a retko kad i u šetnje sa poslovnim prijateljima.Spasić je za života bio predsednik Berze, predsednik Prometne banke i član Upravnog odbora Narodne banke.

Nikola Spasić je umro 28.novembra 1916 godine na Krfu. Supruga Naka ga prenosi u Srbiju 1923 godine i sahranjuje u crkvi na Topčiderskom groblju,koju je kao svoju zadužbinu podigao još mnogo pre početka balkanskih ratova.

Još davne 1912 godine, Nikola Spasić, veletrgovac iz Beograda, zaveštao je srpskom narodu svoju imovinu u privredne i dobrotvorne svrhe.Ta imovina imala je u to vreme vrednost gotovo kao cela Nobelova fodacija.

KBC "Zvezdara", je osnovan 1935 godine, kao Gradska bolnica, zahvaljujući zadužbini Nikole Spasića

izvor : http://orlklinika.phpnet.us/nikola_spasic.html


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.