NavMenu

Srbija na 48. mestu po doprinosu opštem dobru čovečanstva

Izvor: Radio 021 Petak, 10.11.2017. 11:42
Komentari
Podeli
(Foto: tai11/shutterstock.com)
Srbija se našla na 48. mestu Good Country Indexa, na osnovu ukupnih rezultata kojima se meri koliko neka zemlja, zavisno od njene veličine, doprinosi opštem dobru čovečanstva, a koliko mu šteti.

Ovim indeksom istoimene organizacije meren je doprinos 163 zemlje sveta na osnovu sedam kriterijuma: svetskog doprinosa nauci i tehnologiji, kulturi, međunarodnom miru i bezbednosti, svetskom poretku, planeti i klimi, prosperitetu i jednakosti, kao i zdravlju i blagostanju.

Merenjem tih kriterijuma, Srbija je zauzela 28. mesto po svetskom doprinosu nauci i tehnologiji, 38. mesto po doprinosu kulturi, 114. mesto po doprinosu međunarodnom miru i bezbednosti, a 48. mesto na osnovu doprinosa svetskom poretku.

Srbija se pozicionirala na 105. mestu kada je reč o njenom doprinosu planeti i klimi, 34. mestu po doprinosu prosperitetu i jednakosti, a 104. mestu po doprinosu zdravlju i blagostanju.

Prvo mesto zauzela je Švedska, a za njom slede Danska, Holandija, Velika Britanija, Švajcarska, Nemačka, Finska, Francuska, Austrija i Kanada.
Od zemalja u regionu, ispred Srbije nalaze se Slovenija na 28. mestu, Bugarska na 29, Rumunija na 36. i Hrvatska na 40. mestu.

S druge strane, ispod Srbije na listi su Crna Gora, koja je zauzela 55. mesto, Makedonija na 65, BiH na 74. i Albanija na 109. mestu.

Poslednje, 163. mesto na listi zazuela je Libija.

Kako se navodi na sajtu te organizacije, korišćenjem širokog spektra podataka Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija, Good Country je dala svakoj zemlji bilans stanja kako bi se na prvi pogled videlo da li doprinosi čovečanstvu, da li je teret za planetu ili nešto između. Cilj indeksa je, kako se navodi, započinjanje globalne diskusije kako zemlje mogu da prave ravnotežu između dužnosti prema svojim građanima sa odgovornošću koju imaju prema svetu jer je to, napominje se, ključno za budućnost čovečanstva i zdravlje planete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.