Izvor: turistički svet | Sreda, 11.10.2017.| 15:56

Svetski dan Prokupca 14. oktobra u Srbiji

Ilustracija (Foto: Zoom team/shutterstock.com)
Većina vinskih sorti ima svoj internacionalni dan kada ih ceo svet slavi. Njima u čast, svake godine na isti dan, vinoljupci širom sveta piju vina nastala od tih sorti grožđa.

Prošle godine, 14. oktobra, po prvi put je obeležen i Svetski dan Prokupca, sa ciljem promovisanja ove autohtone sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte. Ljubitelji vina širom sveta svetski dan bilo koje sorte grožđa obeležavaju tako što otvaraju bocu svog omiljenog vina, restorani i vinoteke daju popuste, akcije, organizuju promocije, a sve u slavu vina nastalog od određene sorte grožđa. Taj put od prošle godine prolazi i Prokupac.

Tim sastavljen od nekoliko vinskih entuzijasta iz Srbije ove godine je otišao korak dalje, te u našu zemlju od 12. do 16. oktobra 2017. dolazi više od 40 ljubitelja vina iz celog sveta. Većina njih su novinari, blogeri, distributeri, uvoznici... odnosno, profesionalci u oblasti vina. Svi oni dolaze u Srbiju kako bi upoznali našu zemlju, ljude, naša vina i, posebno, Prokupac. Tokom četiri dana boravka u Srbiji oni će posetiti dva vinska regiona, gde će upoznati više od 20 vinara i probati njihova vina.

Subota 14. oktobar biće posvećena Prokupcu. Tada će biti održane četiri radionice na kojima će biti predstavljen sam Prokupac, njegova lična karta i aromatski profil, stilovi i potencijal odležavanja. Najcenjeniji svetski proizvođač vinskih čaša RIEDEL, pomoći će u otkrivanju idealne čaše za Prokupac, dok će ključni događaj biti masterclass koji će voditi Kerolajn Gilbi, nosilac prestižne titule Master of Wine i ekspert za vina centralne i istočne Evrope.

Salon Prokupca planiran je za drugi deo dana i biće organizovan u Skadarliji, a otvoren je za sve zainteresovane. Na ovom salonu svoja vina predstaviće svi srpski proizvođači Prokupca.

Poslednjeg dana boravka u Srbiji, sledeći svetske trendove, #winelover zajednica će biti upoznata i sa biodinamičkim, organskim i oranž vinima Srbije.

Detaljan program svih događanja možete naći OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.