NavMenu

Umeće mira počinje s tobom - Izložba Gordane Tomić od 8. marta u Galeriji ULUS

Izvor: B92 Utorak, 07.03.2017. 14:52
Komentari
Podeli
Izložba slika Umeće Mira (The Art Of Peace) slikarke Gordane Tomić, biće otvorena 8. marta u 20h u Galeriji ULUS u Beogradu.

Inspirisana čistotom misli i snagom duhovnosti tvorca aikida, Moriheja Uešibe, umetnica duboko uranja u mistiku i realnost filozofije Dalekog istoka i prenosi nam svoj originalni utisak o filozofskim zagonetkama i tajnama harmonije i ljubavi.

Sedma samostalna izložba ove umetnice predstavlja nastavak istraživanja i proučavanja kulta tradicije Japana kroz budistička filozofska dela, takođe i njen lični iskorak iz ekspresivnog i vatrenog kolorita koji je bio dominantno zastupljen na njenom prethodnom izlaganju.

Ova izložba je mnogo više od prostog traganja za novim oblicima doživljaja kodeksa, na kojima je zasnovana Uešibina knjiga "Umeće ljubavi", pa i sama filozofija aikida, jer Gordana se direktno sučeljava sa izazovom novih stvaralačkih prostranstava i predaje se nadahnuću koje je vodi kroz njen saznajni put.

Na tom putu su nastala njena raskošna dela oplemenjena svetlošću i pretapanjem suptilnih gradacijskih tonova koji vibriraju spokoj i mir.

Motiv prirode i sakure u cvatu kao simbol prolaznosti i lepote, često se poredi sa lepotom života mladog samuraja koji može da živi, ali koji isto tako može u trenutku da nestane kao latica koja se lagano spušta na zemlju. Gordanina Sakura, u ubedljivom galerijskom formatu, ukazuje nam upravo na tananost i krhkost života, lepotu prirode i prolaznosti, vapaj božanskog da primetimo da treba uživati dok je pred vama.

Morihej je govorio da je aikido direktan rezultat ljubavi. Gordana Tomić pokušava da nas kroz autorsko proučavanje slikarskih mogućnosti, uz pomoć istovremeno visoko dozirane, ali i harmonične i kreativne energije, podseti na nasleđe Moriheja Uešibe i stavi ga u savremeni format duboko svesna da su poruke koje je za sobom ostavio neophodne za dosledno poimanje istinskih životnih vrednosti na početku XXI veka.

Ona nam nesebično otkriva umetnički svet kroz svoje slikarsko putovanje, njena dela plene umirujućom energijom koja budi duhovnu ozarenost, pročišćeno od digresija i zasićenosti elementima. Likovna jezgrovitost svakog dela ponaosob, ukazuje na slikarkinu posvećenost jednoj direktnoj i prosvetljenoj estetici, koja nam daje širok opseg bogatstvo vizuelne senzacije asocijativno-apstraktnih motiva.

Ovom izložbom Gordanu Tomić, pri tom ceneći i celokupnu poslednju fazu njenog likovnog opusa posvećenu Japanu, a koji broji preko pedeset slika velikih horizontalnih formata i rotondi, možemo uvrstiti među umetnike koji potpadaju pod tematski blok - Japanika.

Izložbu će otvoriti Olivera Vukotić, viši kustos Galerije ULUS, a po rečima Moriheja Uješibe "Umeće mira počinje sa Tobom."
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.